Política

El PSC s'aferra al transvasament mentre ERC demana que s'aturi i el PSOE s'ho planteja

El govern de la Generalitat manté totes les mesures d'excepcionalitat tot i les pluges dels últims dies, inclòs el minitransvasament i l'aportació d'aigua en vaixells. Així de taxativa s'ha mostrat aquest dimarts la consellera de Justícia, Montserrat Tura, després del consell executiu. El govern no ha fixat cap límit ni percentatge per a la no construcció de la canonada. Tura ha recordat que la situació segueix essent excepcional i ha dit que "s'està un 12% del que s'estava fa un any, quan ja era una situació excepcional i ja s'havia dictat un decret de sequera".

Tura ha fet aquestes declaracions el mateix dia que ERC ha demanat al govern espanyol que aquest divendres, en el consell de ministres, derogui el reial decret que projecta el minitransvasament. En qualsevol cas, els representants d'Esquerra al govern, segons Tura, no han transmès aquesta posició durant la reunió del govern, sinó que han acceptat junt amb els altres membres de l'executiu la decisió de no variar el decret de sequera de la Generalitat, paral·lel però independent del reial decret espanyol per a la construcció de la canonada polèmica.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha demanat aquest dimarts al govern espanyol que derogui el real decret llei del minitransvasament de l'Ebre a Barcelona ja que, després de les últimes pluges, tècnicament "no hi ha sequera". Ridao vol que el govern espanyol derogui el reial decret de mesures excepcionals "perquè ja no es donen les raons de necessitat que van fer que s'aprovés".

Per la seva banda, el portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, ha recordat aquest dimarts que el reial decret d'abastiment a Barcelona "estableix clarament una motivació d'urgència" per dur a terme les obres però, "si la raó d'urgència desapareix" "la norma no tindria sentit" i "les previsions del decret quedarien derogades".

Alonso ha recordat que el Ministeri de Medi Ambient està fent els càlculs per saber si el volum d'aigua és suficient per abastir Barcelona i per tant, per deixar sense efecte les previsions del decret, i en farà públic el resultat en dos dies. El que s'ha de determinar, segons Alonso, és "fins a quin punt i quan, si és que és així, la pluja deroga la norma".
La reflexió d'Alonso coincideix en el temps amb la decisió del govern d'Aragó de demanar als seus serveis jurídics que impugnin tots els actes administratius de desenvolupament del decret llei perquè els embassaments que abasteixen Barcelona han doblat la seva capacitat i per tant la mesura "ja no té cap sentit".

Segons Alonso, la posició del govern espanyol i dels socialistes respecte a aquesta qüestió ha estat "neta i molt coherent" tan a La Moncloa com a la Generalitat i al govern d'Aragó. "Tots hem tingut clar sempre que l'abastiment d'aigua per al consum humà és quelcom que ha d'atendre qualsevol govern i que tots hem de ser solidaris amb qualsevol població que pugui patir aquestes necessitats", ha dit.

Els alcaldes de Tarragona i Barcelona volen la canonada
Mentrestant, els alcaldes de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i Barcelona Jordi Hereu, tots dos del PSC, han reclamat aquest dimarts que es tiri endavant el projecte del transvasament. Ballesteros assegura que el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre necessiten que es construeixi una canonada que permeti la connexió de la xarxa d'aigua amb la futura dessalinitzadora del Garraf.

Ballesteros no ha volgut valorar si la canonada que es preveu construir per allargar el minitransvasament ha de fer-se o no mentre n'hi hagi una que estigui a punt per portar aigua "de nord a sud" a finals del 2010. D'aquesta manera, assegura, es reduirà la pressió sobre l'aigua de l'Ebre i la ciutat en serà "menys depenent" ja que comptarà amb una mescla de recursos tant propis com de la dessalinitzadora i del minitransvasament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu insisteix que no hi haurà un alto el foc permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic arriba a les urnes després d’una campanya amb 34 candidats assassinats

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la seva cúpula, que presdirà Lluís Llarch

barcelona
ESTATS UNITS

Una condemna de conseqüències incertes

Los Angeles (Estats Units)

Un vidre més transparent

Banyoles