Política

guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

Els acusa de possibles crims de guerra i de lesa humanitat en relació amb la guerra a la Franja de Gaza i els atacs del 7 d’octubre passat

El fiscal del Tribunal Penal Internacional (TPI), Karim Khan, ha demanat aquest dilluns l’emissió d’ordres de detenció contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu; el seu ministre de Defensa, Yoav Gallant; i els líders de Hamàs, Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri i Ismail Haniyeh, per crims de guerra i contra la humanitat comesos en l’atac del 7 d’octubre al sud d’Israel i a la Franja de Gaza. Així ho ha anunciat en un missatge a les xarxes social.

En la seva petició, el fiscal demana autorització als jutges per emetre ordres de detenció internacional contra Yahya Sinwar, cap de Hamàs a Gaza; Mohammed Diab Ibrahim al Masri, comandant en cap de l’ala armada del moviment islamista –les Brigades Al-Qassam– i de Haniyeh, cap de l’oficina política de Hamàs.

Khan els considera “penalment responsables“ de “crims de guerra i lesa humanitat” comesos en territori d’Israel i de l’estat de Palestina des d’almenys el 7 d’octubre passat, la qual cosa inclou “l’assassinat de centenars de civils israelians” en atacs perpetrats per Hamàs i altres grups armats, així com la presa d’almenys 245 ostatges”.

A més, el fiscal demana dues ordres de detenció contra Netanyahu i Gallant, per crims de guerra i lesa humanitat “en el territori de l’estat de Palestina –Franja de Gaza– des d’almenys el 8 d’octubre de 2023”, és a dir, el dia posterior a l’atac de Hamàs al sud d’Israel i data de l’inici de l’actual guerra israeliana a l’enclavament palestí.

Entre els crims dels quals responsabilitza als dos dirigents israelians figura l’ús de la fam com a “mètode de guerra” contra els civils i “l’assassinat intencionat”.

“La meva oficina sosté que les proves que hem recollit mostren que Israel ha privat intencionadament i sistemàticament a la població civil a totes les parts de Gaza d’objectes indispensables per a la supervivència humana”, argumenta Khan.

El fiscal del Tribunal Penal Internacional, amb seu a La Haia (Països Baixos), ha estat investigant des del 2021 les denúncies de crims de guerra presumptament comesos des del 2014 per l’exèrcit israelià i totes les milícies palestines en els territoris palestins ocupats, la qual cosa inclou l’atac de Hamàs del 7 d’octubre i la posterior guerra d’Israel a Gaza.

Aquest tribunal té jurisdicció sobre crims de guerra, lesa humanitat, genocidi i agressió. Té 124 membres, entre els quals no figura Israel, que no reconeix la investigació sobre la situació en els territoris palestins ocupats.

Davant els temors que Karim Khan emeti ordres d’arrest internacional contra alts càrrecs israelians, el president de la Cambra de Representants dels Estats Units, Mike Johnson, ha qualificat en les últimes setmanes de “vergonyoses” i “il·legals” aquestes suposades ordes d’arrest, informa l’agència Efe. Legisladors republicans dels Estats Units treballen en represàlies per via legislativa contra el Tribunal Penal Internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.