Política

Els sondeigs situen el PP a les portes de la majoria absoluta a Galícia

La por a un descens de la participació que afavoreix els populars és el que va fer que ahir el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, demanés per activa i per passiva que la gent acudeixi a les urnes. Els socialistes gallecs temen que un descens del 5% en la participació deixi les eleccions a mercè d'uns quants vots que podrien decantar la balança cap a un o altre cantó.

El PP, apunten, parteix amb un avantatge: un de cada set dels seus votants és afiliat al partit i de base té assegurats 625.000 vots en totes les eleccions. Conscient del resultat dels sondeigs, Feijóo va demanar dissabte als seus militants que no es refiïn de les enquestes i que busquin el vot 'a cada casa'.

El sondeig de Sondaxe per a La Voz de Galicia apunta que els populars obtindrien el 42,3% de la intenció de vot, que es traduiria en 36 escons, a dos de la majoria absoluta. El PSdeG recolliria alguns d'aquests vots i rebria un escó més a la província d'Ourense, de manera que es quedaria amb 26 diputats, mentre que el BNG repetiria resultat i obtindria els 13 escons de 2005. Aquest diari destaca que el 26% dels electors encara no ha decidir el sentit del seu vot i que la abstenció augmentaria un 3% respecte als anteriors comicis autonòmics.

El Correo Gallego publica una mostra realitzada per Anova entre el 12 i el 15 de febrer que atorga al PP entre 35 i 37 diputats, a un de la majoria absoluta i que, per tant, apunta que el PSdeG i el BNG podrien tornar a constituir govern. Els socialistes es quedarien igual amb 25 diputats o en baixarien un, metre el BNG d'Anxo Quintana n'obtindria un o dos més que en les eleccions del 2005, és a dir, que n'aconseguiria entre 14 i 15.

El sondeig que publica La Vanguàrdia indica que els populars obtindrien entre 35 i 37 escons, és a dir que o bé es quedarien amb el resultat del 2005 (37) o bé en perdien dos. La primera possibilitat situa el PP a poca distància de la majoria absoluta (38 escons). El BNG es quedaria igual o bé milloraria en dos escons (fins a 15) els resultats que va obtenir el 2005 (13 diputats), mentre que el PSdeG es mantindria en una forquilla d'entre 24 i 26 escons (25 al 2005).

L'estudi que publica el diari El País apunta que Touriño 'resisteix' però apunta que el 63% dels enquestats vol un canvi polític a Galícia. Segons la seva enquesta, els populars obtindrien 36 escons, dos per sota els 38 que conformen la majoria absoluta i un menys que al 2005. El PSdeG igualaria resultats (25) o augmentaria fins a 27, mentre que el BNG n'obtindria entre 12 i 14 quan al 2005 en va aconseguir 13.

Els sondejos més favorables als interessos del PP són els que publiquen El Mundo i l'ABC. El del Mundo, realitzat per Sigma Dos a la primera setmana de campanya, li atorga entre 36 i els 38 diputats necessaris per obtenir la majoria absoluta al parlament gallec. En canvi, el PSdeG n'obtindria entre 25 i 26 (25 al 2008) i el BNG entre 12 i 13, de manera que podria perdre'n un respecte al 2005 (13)

ABC també diu que el PP podria obtenir entre 37 i 38 diputats (37 al 2005) de manera que, en el millor dels casos per als populars, Feijóo esdevindria el pròxim president de la Xunta. Per contra, segons el sondeig de l'ABC, el PSdeG perdria entre dos i tres escons i es quedaria amb 22 i 23 diputats, mentre que el BNG n'aconseguiria entre dos i tres més i passaria dels 13 actuals a 15 o 16.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.