Política

Els partits reaccionen als casos Millet i Pretòria amb noves propostes anticorrupció

CiU anuncia un codi ètic per als seus càrrecs públics, el PSC es mostra "obert" a reformes legals i ICV proposa limitar els beneficis de l'activitat urbanística

Les formacions polítiques catalanes s'han afanyat a anunciar noves propostes per aturar la corrupció arran dels escàndols pels casos Millet i Pretòria. Mentre que l PSC s'ha declarat "obert" a emprendre reformes legislatives anticorrupció, Convergència Democràtica ha anunciat un codi ètic de bones pràctiques i Iniciativa ha proposat un pacte per, entre altres mesures, posat un preu màxim en la venda de sòl i limitar els beneficis empresarials de les activitats urbanístiques.

El president de CiU i secretari general de CDC, Artur Mas, ha anunciat aquest dilluns que estan treballant en un codi deontològic de bones pràctiques per evitar que se succeeixin nous casos de corrupció, que presentaran en els pròxims mesos. "CiU i CDC faran tot el que calgui per aprofundir en la millora d'aquestes bones pràctiques", ha afirmat després de constatar que aquest mandat ja es va aprovar en el passat congrés de CDC.

Artur Mas ha destacat, no obstant, que sorgeixen molt pocs casos de corrupció perquè com a càrrecs públics estan sotmesos a múltiples controls, com la declaració de béns que han de fer els càrrecs públics quan s'incorporen a la funció pública o l'abandonen. "No estem en un bassal putrefacte de corrupció; tampoc és veritat en els ajuntaments", ha afirmat. "Si tot és un desastre, no hi ha esperança, i llavors no hi ha res a construir", ha subratllat Mas, que ha demanat a la societat que no decaigui i cregui en les millores que pot aportar la política.

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat també aquest dilluns que el seu partit està "obert" a reformes legislatives per endurir la lluita contra la corrupció, però sense concretar. El dirigent socialista ha afirmat que el tema figura en les propostes que sobre governabilitat fa el programa-marc del PSC. També ha recordat que està en marxa una reforma legislativa sobre aquesta qüestió al Congrés de Diputats.

Iceta ha repetit l'argument de la "tolerància zero pel que fa a la corrupció", dins i fora del partit, que va formular el responsable d'organització, José Zaragoza, tan bon punt va transcendir la detenció de l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz. Precisament aquest dilluns l'executiva del PSC ha suspès de militància de forma "preventiva" el fins ara alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, el regidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco, i el Pascual Vela.

Per la seva banda, ICV ha proposat als partits catalans un decàleg de bones pràctiques urbanístiques, entre les quals destaca fixar un preu màxim en la venda de sòl i limitar els beneficis empresarials però incrementar la part pública de les plusvàlues generades per l'actuació urbanística. El secretari general d'ICV i candidat in pectore a la Generalitat, Joan Herrera, ha plantejat un "Pacte contra la corrupció, per la transparència i el bon govern" per sortir de la "crisi política" que pateix Catalunya. El decàleg comportaria canvis legals, ha anunciat.

Entre les mesures d'aquest decàleg figuren la inclusió del finançament irregular dels partits en el Codi Penal, endurir les condemnes per corrupció i donar més mitjans a la justícia per escurçar els terminis de les investigacions judicials. També consideren necessària la prohibició de les donacions anònimes als partits polítics o fundacions vinculades, i un control més sever del deute dels partits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona