Política

Xoc frontal entre partits i plataformes per l'organització de les consultes

L'article d'Alfons López Tena a l'AVUI fa esclatar el conflicte que s'arrossega des de fa quinze dies. Deumil.cat el considera "insultant", Catalunya Acció critica "les ínfules d'un notari" i la PDD intenta posar pau

La cohesió entre els diversos sectors implicats en l'organització de les consultes d'autodeterminació que es preparen en una vuitantena de pobles de Catalunya està en perill greu. El conficte, un xoc frontal entre els representants de partits i càrrecs electes i les plataformes ciutadanes, s'arrossega des de fa quinze dies ha esclatat del tot aquest divendres, arran de l'article publicat a l'AVUI per Alfons López Tena.

El text –que rectifica unes declaracions anteriors contra Reagrupament al Canal Taronja de Vic– acusa les plataformes d'haver "dinamitat" el procés en trencar "unilateralment" un acord assolit anteriorment amb el sector liderat per Òmnium Cultural i Decidim.cat, assemblea d'alcaldes i regidors sobiranistes i encapçalat per l'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega –proper a ICV– i el tinent d'alcalde de Sant Llorenç Savall Marc Sanglas –secretari de política municipal d'ERC.

López Tena, militant de CDC i exvocal del Consell General del Poder Judicial i un dels principals assessors de la consulta d'Arenys de Munt, qualifica de "tòxiques" les plataformes, assegura que l'han "enganyat una vegada però no tindran una nova oportunitat de fer-ho". I reivindica la necessitat que els càrrecs electes tinguin un paper en el procés. "Calen també uns alcaldes i regidors impulsant activament i treballant per la consulta", afirma.

I aquesta és la clau de la disputa, a més de la rivalitat per protagonismes personals. Com és habitual, les plataformes sobiranistes recelen de la intervenció dels partits. Aquesta disputa ja va ser una de les causes de la divisió de la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD), resolt tot just fa unes setmanes amb l'elecció de l'advocat Josep Cruanyes com a nou president.

A Cruanyes li torna a tocar fer de pacificador. "Està clar que l'intent de donar suport al procés endegat als pobles des d'entitats més grans fins ara no ha estat reixit. Això ho hem de lamentar tots, en lloc de començar a repartir culpes i parlar de qui és tòxic i qui no", respon a López Tena. Pel president de la PDD, declaracions o articles com el de López Tena "ajuden ben poc" a superar el tràngol, quan el que cal és "corregir els errors comesos". 

Tot i la voluntat de Cruanyes de redreçar la situació, no s'està de dir que, tot i que "no s'ha d'excloure ningú", el paper dels partits ha de ser limitat. "S'ha de respectar l'essència del moviment, que és de base, i les entitats supranacionals l'únic que hem de fer és posar els mitjats i els ajuts que calguin perquè als pobles les entitats locals organitzin les consultes", avança com a recepta. I llança un advertiment: "El que no podem fer és reproduir grans estructures calcades del partits, que al capdavall són models que estem criticant, i no podem estar pendents del calendari electoral".

Aquesta limitació de la intervenció dels partits o de persones vincules a les seves estructures també és reclamada per Deumil.cat, una altra de les plataformes tòxiques. "Decidim.cat i Òmnium no deixen de ser braços armats de partits, i no han de controlar el procés, que s'ha de fer als pobles", argumenta Enric Canela, representant del col·lectiu i exmilitant de CDC. Per Canela, l'article de López Tena és "insultant i ofensiu", i l'acusa de voler "controlar l'organització de les consultes", en gran part també "per protagonisme personal".

L'atac personal, però, és molt més intens en l'article que ha fet arribar a l'AVUI Santiago Espot, president de Catalunya Acció, que també se sent al·ludit, com a representant d'una de les suposades "plataformes tòxiques" no esmentades. El text es titula Les ínfules d'un notari


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona