Política

Consulta d'autodeterminació sense suport oficial i amb la Falange

La justícia ratifica la suspensió de l'acord de ple de l'Ajuntament d'Arenys que cedia una sala per al referèndum i autoritza la protesta del partit de Primo de Rivera

La consulta d'autodeterminació d'Arenys de Munt s'haurà de fer sense suport municipal i amb manifestació de la Falange Española de las JONS autoritzada expressament. Aquest és el panorama resultant de l'acció de la justícia, que ha ratificat la suspensió de l'acord del ple de l'Ajuntament que cedia una sala al Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació (MAPA) i que, paral·lelament, ha revocat l'ordre del departament d'Interior d'ajornar una setmana la manifestació del partit feixista.

Hi havia dos procediments judicials oberts i tots dos s'han tancat alhora. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha comunicat aquest dimecres al matí la interlocutòria definitiva del jutjat contenciós administratiu número 14 de Barcelona, que dóna la raó a l'advocat de l'Estat en la necessitat de suspendre l'acord de ple, i la sentència de la secció segona de la sala del contenciós administratiu del TSJC, que autoritza la protesta de la Falange.

La jutge Emilia Giménez Yuste, del jutjat 14, ratifica la seva primera decisió, de suspendre l'acord municipal, argumentant que l'Ajuntament no pot convocar una consulta sobre qüestions que superen l'àmbit local. A més, recorda que ni tan sols es va seguir el procediment, que implica la tramitació d'un primer permís de la Generalitat, abans de l'autorització de l'Estat. En aquest sentit, la magistrada ignora els advertiments de l'Ajuntament, que sempre ha destacat que l'organitzador de la consulta és el MAPA, una entitat privada, i no l'administració local.

Finalment, la interlocutòria cita una sentència del Tribunal Superior d'Andalusia que avisa que "ningú, i menys encara els poders públics, estan facultats per promoure la desobediència davant de la llei", que és el que entén la jutge que fa l'Ajuntament d'Arenys.

Per la seva banda, la jutge Pilar Rovira del Canto, ponent del tribunal que ha sentenciat sobre el permís a la Falange per manifestar-se, revoca la decisió del departament d'Interior que obligava el partit seguidor de Primo de Rivera a ajornar una setmana la concentració. Segons la sentència, "la modificació de la data per a una setmana després suposa una alteració tan gran que equival a la pràctica a una prohibició". 

En aquest sentit, el tribunal afegeix que "la concentració es convoca en resposta o reacció a un acte de participació ciutadana, convocat per una associació privada (MAPA), definit en l'informe policial (...) com una consulta simbòlica sobre la independència de Catalunya a la població d'Arenys de Munt".

Pel tribunal, tot i que és cert que hi pot haver aldarulls, es poden utilitzar mesures de contenció, policials, en lloc de prohibir la manifestació i afectar un dret fonamental.

Així, doncs, el 13 de setembre tornarà a ser, en part, com el 3 de juny de 1979, quan la Falange va anar a Arenys de Munt a protestar per la retirada de la creu als caiguts, ordenada per l'Ajuntament, governat aleshores per ERC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona