Política

Mas afirma que la sentència del TC obligarà CiU a revisar la seva posició sobre l'Estat

El líder de la federació demana suport al PNB per evitar una resolució sobre l'Estatut refrendat

El president de CiU, Artur Mas, ha advertit aquest divendres a Bilbao que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut obligarà la federació a revisar la seva posició en relació a l'Estat espanyol.

Artur Mas, que participava en un acte de la fundació Sabino Arana del PNB, ha afirmat que "quan se sàpiga com acaba l'Estatut, tindrem la fotografia final dels límits que posen els que interpreten la Constitució, i a partir d'aquí haurem de fer una reflexió i definir l'estratègia davant un Estat que no es reconeix plurinacional".

El dirigent de CIU ha posat èmfasi en el referèndum que va ratificar l'Estatut. "Parlem de la legitimitat del vot popular" i que el TC "podria pronunciar-se sobre una llei que emani de l'Estatut, però no sobre el propi Estatut", ha dit Mas, per qui el Constitucional "no s'atreviria a posicionar-se contra aquest text, si els dos grans partits de l'Estat no promoguessin un caldo de cultiu per cridar l'alto a l'Estat de les autonomies".

El president de CiU ha demanat suport al PNB en "ofensiva" oberta contra el Tribunal Constitucional (TC) perquè no dicti sentència contra l'Estatut català i ha destacat l'argument que no es tracta d'una llei més sinó d'un text ratificat pel vot popular.

Reforçament de l'Estat
"Insisteixo a demanar el suport -ha dit Mas- perquè no es tracta només d'una qüestió catalana, sinó que es va desmuntant tot el que hem aconseguit en trenta anys a favor de donar més múscul competencial" a l'administració de l'Estat.

Mas ha dictat una conferència a Bilbao convidat per la Fundació Sabino Arana (pròxima al PNB). El líder de CiU ha estat presentat pel màxim dirigent de la formació nacionalista basca, Iñigo Urkullu, que s'ha referit a la sentència pendent sobre l'Estatut i també a la crisi econòmica i a les mesures que, a parer seu, haurien de posar-se en marxa per sortir d'aquesta situació.

Segons Artur Mas, si finalment el TC redacta una sentència "dura i negativa", resultaria "lògic" que es produís una "fractura en les relacions entre Catalunya i l'Estat, o fins i tot caldria decidir si seguim el mateix camí que fa trenta anys o canviem".

Recolzament "sense reserves"
En aquest canvi, segons que ha precisat, caldria tenir en compte les majories socials "internes" perquè "són l'única garantia per avançar en els objectius nacionals" i ha matisat que "a Catalunya sabem que no hi ha una majoria social que recolzi un procés d'emancipació de l'Estat espanyol".

També ha mantingut que CIU "recolzarà sense reserves" el president de la Generalitat, José Montilla pel que fa a la defensa de l'Estatut perquè la seva formació "té sentit de país, per sobre del sentit partidista", encara que ha afirmat que "el tren de Montilla no es dirigeix al nord, sinó a Madrid, igual que passa a Euskadi".

Artur Mas també s'ha referit a la crisi econòmica i ha ressaltat que en aquest moment "l'urgent i la prioritat" és "aixecar l'economia", a la vegada que ha criticat que en aquest àmbit l'Estat "en comptes de marcar rumbs, dóna voltes com una baldufa" i, mentrestant, al PP "li falta el sentit de país i la generositat amb el govern" espanyol.

"Ara per ara -ha ressaltat- a Espanya no existeix lideratge, ni rumb en matèria econòmica; la sensació de desgovern és molt gran i cal donar un cop de timó, però resulta complicat quan el gran capità ni hi és ni se l'espera, i es dedica a cremar un a un els seus possibles aliats, com és el cas de CiU i PNB".

Sobre el suport del seu partit a José Luis Rodríguez Zapatero, ha dit que actualment "la confiança cap a la seva persona està a la zona freda del termòmetre", encara que ha dit que, malgrat no mantenir "compromisos ni afectes especials", el recolzarà "quan hi hagi un tema que interessi a Catalunya o resulti positiu per al conjunt de l'Estat".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells a Dresden

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona

Els Comuns reivindiquen les escoles rurals i els consultoris mèdics

Regencós

El PP aposta per la simplificació administrativa

girona
política

Alejandro Fernández s’embolcalla en la “tolerància zero” d’Albiol

barcelona