Política

La participació a Catalunya, per sota del 20%

La davallada és una de les pitjors de la història, un punt i mig per sota del 21,01 del 2004. No han anat a votar ni una cinquena part dels més de cinc milions de persones amb dret a vot

Les primeres xifres de participació, a les dues del migdia, se situen a nivells inferiors al de fa cinc anys a Catalunya.

Concretament, no han anat a votar ni una cinquena part dels més de cinc milions de persones amb dret a vot. En percentatges, això significa el 19,54% del cens, un punt i mig per sota del 21,01 del 2004. En les últimes eleccions europees, al final, només va votar el 39,7%.

A l'Estat, la participació no recula, però tampoc creix. Ja han anat a votar el 24,26% dels 35 milions i mig que tenen dret a vot, només unes dècimes per sota del 24,56% de fa cinc anys.

Així doncs, els temors sobre una alta abstenció en les eleccions europees semblen confirmar-se. De fet, a Catalunya la davallada és una de les pitjors de la història.

Per demarcacions, on és més baixa és a Girona on ha anat a votar el 18,42% quan fa cinc anys hi va anar el 20,5%. A Barcelona, la diferència és de 19,89% contra 21% el 2004. A Tarragona de 19,15 contra 21% i a Lleida de 18,47 contra el 20,4% de fa cinc anys.

La jornada ha començat a les nou en punt del matí, moment en què han obert els més de 2.700 col·legis electorals catalans, que no tancaran portes fins a les vuit del vespre.

Les meses s'han constituït sense cap incidència destacable. Només un problema en un col·legi Girona, on per l'absència dels membres de la mesa s'ha hagut de retardar una hora l'obertura del col·legi del Centre Cívic Onyar.

A tot l'Estat només cal destacar petites incidències a Euskadi. En concret, han aparegut tres contenidors cremats a prop d'un col·legi a Basauri i les portes d'una ikastola de Zumarraga estaven obstruïdes. A més, a Galdakano un grup de persones han hagut de ser desallotjades d'un col·legi electoral.

Els polítics ja han votat
El president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, ha estat el més matiner. Puigcercós ha destacat la transcendència d'aquestes eleccions i ha fet una crida a la participació. També ha votat ja el candidat d'aquest partit, Oriol Junqueras, a Sant Vicenç dels Horts. El president del Parlament, Ernest Benach, ha votat a Reus, on ha destacat la importància dels comicis pel futur de Catalunya.

El candidat de Convergència i Unió, Ramon Tremosa, ha votat poc després de les deu del matí a Barcelona. Tremosa ha destacat la importància d'anar a votar per evitar la degradació de la democràcia. El president del comitè de govern d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, ha votat a Sarrià, on també ha fet una crida a la participació. I el president de CiU, Artur Mas, també ha votat a Barcelona, on ha reclamat que es voti pensant en Europa.

La presidenta del Partit Popular de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, ha estat també força matinera, i ha votat per primera vegada a Barcelona, ja que fins ara sempre ho havia fet a Girona. El seu candidat, Alejo Vidal-Quadras, ha votat a Madrid, on ha destacat la importància d'aquestes eleccions. El president del PP, Mariano Rajoy, ha assegurat que s'ha de votar pensant en Europa, però sense oblidar la situació política a l'Estat.

La candidata del PSC, Maria Badia, ha votat a Cabrera de Mar. Badia s'ha mostrat esperançada que aquests comicis puguin significar un punt d'inflexió en la participació. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha votat a Madrid, on ha destacat la importància d'anar a votar per poder continuar construint Europa. El president de la Generalitat, José Montilla, ha votat cap al migdia a Sant Just Desvern. Montilla, com Mas, ha assegurat que no s'ha d'anar a votar pensant en clau interna.

El candidat d'ICV-EUiA, Raül Romeva, ha votat poc després de les onze del matí a Sant Cugat. Romeva també ha destacat la importància que els ciutadans vagin a votar. El conseller d'interior i relacions institucionals i líder d'Iniciativa-Verds, Joan Saura, ha votat al barri de Gràcia de Barcelona. Saura s'ha mostrat convençut que Catalunya demostrarà el seu europeisme anat a votar massivament.

Novetats
La principal novetat d'aquests comicis a Catalunya és el vot electrònic, que es posa en funcionament a Lleida, juntament amb Pontevedra i Salamanca. El nou sistema del col·legi administrat electrònicament (CAE) s'aplica a l'hora de votar i de fer el recompte. El nou mètode és pioner, més ecològic i més segur.

Les eleccions se celebren conjuntament amb 19 països europeus més, i n'hi ha nou que van avançar la votació. En total, escullen el Parlament Europeu més de 375 milions ciutadans de 27 països. Entre tots han d'elegir els 736 eurodiputats que configuraran l'Eurocambra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.