Política

Grande-Marlaska cita a declarar José Bono com a testimoni en la causa per les irregularitats de contractació del Yak-42

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska ha citat a declarar l'exministre de Defensa José Bono per al proper dia 3 d'abril, a partir de les 10 del matí, perquè comparegui com a testimoni en la causa que investiga les possibles irregularitats en la contractació de l'avió Yakovlev 42 que es va estavellar el 26 de maig de 2003 a Trabzon (Turquia) i va causar la mort a 62 militars espanyols.

Bono compareixerà davant el titular del jutjat central d'instrucció número 3 després que el seu antecessor al càrrec, Federico Trillo, enviés al magistrat una declaració per escrit on responia a les preguntes formulades per la representació legal de l'Associació de Familiars del Yak-42. A diferència de Trillo, Bono va manifestar que volia comparèixer personalment a l'Audiència Nacional per donar explicacions sobre l'accident, que es va produir un any abans que el dirigent socialista arribés al ministeri de Defensa.

Compareixença pendent
A més de la compareixença de Bono està pendent la declaració dels representants de l'empresa britànica Champan Freeborn, a la qual l'agència de l'OTAN Namsa va subcontractar el lloguer de l'avió. En una comunicació remesa el passat dia 13, el seu representant legal, Carol Norman, ha sol·licitat al jutge que la deixi testificar al Regne Unit mitjançant una comissió rogatòria.

En la causa, que la sala penal va obligar a reobrir el novembre del 2007 després que Grande-Marlaska l'arxivés, han comparegut l'exsecretari general de Política de Defensa, Javier Jiménez Ugarte, i uns altres quatre comandaments militars. Tots van assegurar que no tenien constància de l'existència de queixes sobre el funcionament dels avions contractats a companyies de l'antiga Unió Soviètica.

Així també han testificat l'expresident de l'Associació de Familiars de les víctimes, un pèrit aeronàutic proposat per l'acusació que va atribuir l'accident al cansament dels pilots, i un comandant que va rebre un correu electrònic d'un company en què deia que l'avió sinistrat havia estat contractat a "pirates aeris".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Europa

Tres morts en un atac rus a Khàrkiv

Barcelona
POLÍTICA

Marc Lamuà, reelegit primer secretari dels socialistes de les comarques gironines

ROSES
Estat espanyol

L’arquebisbe de Burgos excomunica les deu monges cismàtiques

Barcelona
Iran

El Tribunal Suprem iranià anul·la la pena de mort al raper Tomaj Salehi

Barcelona
política

París estrena la seva renovada Plaça de Catalunya

barcelona
Guerra a Gaza

Nous atacs israelians deixen més d’un centenar de morts en poques hores

Barcelona
País Basc

Pradales jura el càrrec i ja és el sisè lehendakari des de l’Estatut de Gernika

Barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna denuncia un nou atac massiu rus contra la infraestructura energètica

Barcelona
política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

barcelona