Política

Una fundació d'extrema dreta denuncia a l'Audiència Nacional els "organitzadors" de la xiulada de Mestalla

La Fundación para la Defensa de la Nación Española, de la qual és patró d'honor l'eurodiputat Alejo Vidal-Quadras, denuncia els dirigents de Catalunya Acció i ESAIT per un suposat delicte d'ultratge a Espanya

La Fundación para la Defensa de la Nación Española (Denaes) ha presentat aquest dijous una querella a l'Audiència Nacional contra les organitzacions Catalunya Acció i ESAIT, a les quals considera responsables de la xiulada al rei Joan Carles i a l'himne espanyol el 13 de maig a l'estadi de Mestalla amb motiu de la celebració de la final de la Copa del Rei entre el Barça i l'Athletic de Bilbao, segons fonts d'aquesta entitat.

Denaes, de la qual és patró d'honor l'eurodiputat Alejo Vidal-Quadras, denuncia els dirigents de Catalunya Acció i ESAIT per un suposat delicte d'ultratge a Espanya, perquè entén que van ser ells els qui van "impulsar i orquestrar" la xiulada.

Els querellants imputen els responsables d'aquestes organitzacions -que reivindiquen l'oficialitat de les seleccions esportives basca i catalana- els delictes d'ultratge a la nació espanyola, injúries contra el rei i provocació a l'odi contra part de la població per raó del seu origen nacional.

Els tres delictes sumarien en el seu grau màxim cinc anys de presó, ja que el delicte d'ultratge està castigat en el Codi Penal amb multa de set a 12 mesos, el d'injúries contra el rei amb entre sis mesos i dos anys de presó i el d'incitació a l'odi amb penes de presó d'entre un i tres anys.

El president de Denaes, Santiago Abascal, ha assenyalat a les portes de l'Audiència Nacional que l'objectiu d'aquesta iniciativa no és "defensar les essències pàtries ni un drap d'uns colors o una melodia", sinó reivindicar que l'himne d'Espanya "representa la convivència democràtica dels espanyols, el marc de llibertats i el nostre esdevenir històric".

"Volem donar testimoni del sentiment de milions d'espanyols que es van sentir gravíssimament ofesos i ultratjats amb el que va ocórrer a Mestalla fa poc més d'un mes", ha assenyalat Abascal abans d'indicar que els fets que van ocórrer durant la final de Copa van causar "una gravíssima alarma social a Espanya".

Així, des de l'entitat s'ha assegurat que fa setmanes que prepara la querella que ha interposat a l'Audiència Nacional aquest dijous a les 12 del migdia.

Exculpa la massa d'aficionats
Abascal també assegura que la querella no es dirigeix contra la massa d'aficionats que van xiular, sinó contra els dirigents de les dues entitats, catalana i basca, que van "orquestrar" l'acte.

En aquest sentit, la querella detalla que en els dies previs al partit Catalunya Acció va repartir 5.000 xiulets entre els espectadors que havien d'acudir a Mestalla amb el lema Una nació, una selecció.

Cal recordar que Denaes és la mateixa entitat que va denunciar a l'Audiència Nacional Pepe Rubianes per les seves manifestacions al programa El club, de TV3. La querella finalment es va arxivar, però Rubianes es va haver de desplaçar a l'Audiència Nacional a prestar declaració acusat d'ultratge a Espanya. Un cop l'Audiència havia arxivat la causa, Denaes encara va recórrer la decisió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona