Esports

El jutge rebutja la querella per la xiulada de Mestalla

Tant el magistrat com la fiscalia entenen que la reacció del públic quan va sonar l'himne espanyol està emparada pel dret a la llibertat d'expressió

El jutge de l'Audiència Nacional espanyola Santiago Pedraz ha rebutjat la querella que la Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola (Denaes) va presentar al juny contra dos col·lectius independentistes acusats d'haver "organitzat" la xiulada a l'himne espanyol que es va produir durant la final de la Copa del Rei a Mestalla. Pel magistrat, aquestes accions "estan emparades per la llibertat d'expressió i no poden considerar-se difamatòries, injurioses o calumnioses, ni de bon tros que propugnin l'odi nacional".

En una interlocutòria feta pública aquest dimarts, el titular del jutjat d'instrucció número 1 de l'Audiència Nacional rebutja investigar els responsables de Catalunya Acció i la Plataforma Pro-Seleccions Basques (ESAIT), contra les quals es dirigia la querella, pels fets que es van produir el passat 13 de maig a l'estadi de Mestalla (València), durant el partit que van disputar l'Athletic de Bilbao i el Barça.

Els querellants imputaven als responsables d'aquestes organitzacions –que reivindiquen, respectivament, l'oficialitat de les seleccions esportives basca i catalana– els delictes d'ultratge a la nació espanyola, injúries contra el rei i provocació a l'odi contra part de la població "per raó del seu origen nacional", fets castigats en el seu grau màxim amb fins a cinc anys de presó.

Pedraz, d'acord amb el criteri de la fiscalia, sosté que la xiulada que es va produir quan va arribar el rei a l'estadi i durant la interpretació de l'himne nacional i la col·locació de pancartes amb el lema Good bye Spain "no poden ser constitutius de delicte" i no són "mereixedores de retret penal".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.