Política

Primer Aplec per la Independència

La unitat independentista

Crida popular a Arenys de Munt perquè les forces independentistes vagin plegades a les eleccions del Parlament

El poble maresmenc inaugura un monument per recordar que va ser el primer a fer una consulta

Si el crit més escoltat ahir al matí a Arenys de Munt era “independència”, a la tarda va ser “unitat”. El clam es va dirigir als partits que defensen un estat propi perquè vagin plegats a les pròximes eleccions i es deixin de personalismes. Els retrets anaven dirigits directament als líders de Reagrupament, Joan Carretero, i de Solidaritat Catalana, Joan Laporta, que van assistir al primer Aplec de la Independència, i en menor grau a ERC. “Que les idees s'uneixin i s'integrin en una sola veu per formar un clamor universal”, va dir enmig d'aplaudiments un dels impulsors del Manifest 12 d'Abril, el doctor Moisès Broggi. “Aquesta dicotomia és una escopinada a la manifestació que es va fer a Barcelona el 10 de juliol passat”, va afegir-hi el també doctor Oriol Domènec.

Si fa exactament un any, el poble maresmenc omplia una pàgina de la història del país i organitzava la primera consulta popular sobre la independència, ahir va voler rememorar l'anomenat “esperit d'Arenys de Munt” i fer-ho amb una gran festa. L'aplec va començar de bon matí amb actuacions musicals, lectures de poemes i discursos reivindicatius a la plaça de l'Església. “És una festa d'homenatge a les consultes, a les desenes de milers de voluntaris i a la gent que ha anat a votar i que creu en la llibertat dels pobles”, explicava l'alcalde, Carles Móra. En el que tothom estava d'acord en afirmar és que hi ha hagut un abans i un després de la consulta d'Arenys de Munt, perquè la independència s'ha situat el centre del debat polític a Catalunya.

El plat fort de la jornada, però, va ser a la tarda, quan milers de persones van traslladar-se al parc de Can Jalpí per inaugurar de manera oficial el Monument a la Independència. Una escultura senzilla, minimalista, però alhora imponent i carregada de simbolisme, que recordarà eternament la data del 13 de setembre de l'any 2009, obra dels escultors Jaume Rodri i Pep Solé. Amb l'objectiu d'assolir la independència al més aviat possible i de proposar al Parlament que sorgirà de les eleccions de la tardor la celebració d'un referèndum vinculant, una quinzena d'entitats, entre elles el Cercle Català de Negocis, Reagrupament, Solidaritat Catalana o la CUP, van signar el Compromís d'Arenys de Munt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA
judicial

El jutge del Tsunami cita dos policies nacionals ferits a Barcelona en una acció contra la sentència del procés

barcelona
estats units

Criden a testificar l’actriu porno Stormy Daniels en el judici penal contra Trump

barcelona
unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona
estat espanyol

El Constitucional torna a tancar la porta a investigar els crims del franquisme

barcelona
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona
societat

Víctimes d’abusos sexuals en institucions catòliques exigeixen un pla català integral de reparació

barcelona