Política

El TC "respectarà" la campanya electoral a Catalunya, segons De la Vega

La vicepresidenta recorda que els tribunals "sempre" han respectat aquests períodes i reitera que l'Estatut "s'aplica amb absoluta normalitat democràtica"

El Tribunal Constitucional (TC) no farà pública en cap cas la seva sentència sobre l'Estatut en el període que va des del moment en què el president José Montilla convoqui les eleccions fins als comicis. Així ho ha assegurat aquest dimarts la vicepresidenta primera del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, que espera que la sentència arribi "aviat" i recorda que els tribunals "sempre" han respectat les campanyes electorals.

De la Vega ha tornat a justificar aquest dimarts la demora dels magistrats, que porten gairebé quatre anys deliberant sobre la sentència. "Entenc que tots els ciutadans reclamem una justícia més àgil i ràpida, però hi ha qüestions que comporten més temps", ha dit. De la Vega ha fet aquestes manifestacions en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres coincidint amb la publicació d'informacions que apunten que la presidenta del TC, Maria Emilia Casas, hauria aconseguit ja una majoria per emetre una sentència que en el millor dels casos declararia inconstitucionals una quinzena d'articles de l'Estatut i faria una lectura interpretativa d'una vintena més de punts.

La vicepresidenta del govern espanyol no s'ha pronunciat sobre la immediatesa de la sentència, que podria ser aprovada en un ple durant el mes d'abril, i s'ha limtat a dir que espera que arribi "aviat". El que sí que ha afirmat és que si no ho han fet abans, els magistrats no la faran pública en cap cas a partir del moment en què el president de la Generalitat convoqui les eleccions. Una sentència en aquest període, entén, seria una detonació enmig del procés electoral.

Per aquest motiu, quan ha estat preguntada per aquesta qüestió ha recordat que de la mateixa manera que el poder polític "respecta els temps del poder judicial", els tribunals han respectat "sempre" les campanyes electorals. "És un costum", ha dit, que es mantindrà també en aquesta ocasió. En aquest marc, De la Vega ha demanat un cop més "respecte" per les deliberacions i els temps del Tribunal Constitucional. "Entenc perfectament que els ciutadans reclamem una justícia més àgil i ràpida, però hi ha determinats assumptes que són els que normalment van al Tribunal Suprem i al Constitucional que porten més temps".

També ha assegurat que el TC emetrà una sentència "raonada i raonable", i ha reiterat que l'Estatut "està en vigor, té legitimitat democràtica", i va ser aprovat pels dos Parlaments i refrendat pels ciutadans catalans. De moment, ha dit, l'Estatut "s'aplica amb absoluta normalitat democràtica", i "esperem que aviat hi hagi una sentència del TC".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

La cimera sobre la pau a Ucraïna acaba sense unanimitat

barcelona
estat espanyol

Marxa contra la corona a Madrid al crit de “Felip VI, amb deu anys n’hi ha prou”

barcelona
amnistia

La cúpula fiscal es reuneix dimarts per decidir sobre l’amnistia

barcelona
Política

Sánchez vol un nou finançament autonòmic amb un model “singular” per a Catalunya

barcelona
guerra a gaza

L’exèrcit israelià anuncia “pauses humanitàries” al sud de la Franja i Netanyahu ho desautoritza

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona
guerra a gaza

Vuit soldats israelians moren en una explosió a Rafah

barcelona