Política

Montilla alerta del risc de fractura d'un pacte CiU-ERC

El candidat del PSC creu que l'entesa comportaria perill de “confrontació interna”

Els socialistes són optimistes i detecten “un canvi de tendència” en la davallada que els auguren les enquestes

A les portes de l'inici de la campanya, les forces ja pensen en la geometria variable que sortirà del 28-N. I ahir el president de la Generalitat i candidat del PSC a la reelecció, José Montilla, va alertar –en una roda de premsa a l'agència Efe– de les conseqüències que, segons el seu parer, tindria un eventual acord entre CiU i ERC. L'anomenat pacte nacional, segons Montilla, comportaria risc de “fractura” i “divisió interna” en el cas que Mas s'avingués a la celebració d'un referèndum sobiranista tal com demanen els republicans. Amb tot, Montilla no situa la independència en l'horitzó perquè, ara per ara, “una majoria dels catalans no la vol”.

D'entre els pactes possibles després dels comicis, els socialistes descarten un acord amb Esquerra, precisament per la condició del referèndum, i també amb el PP. No, en canvi, una entesa amb la federació nacionalista, malgrat que el candidat socialista la veu “molt difícil”. “No crec que fos bo per al país”, hi afegia Montilla.

Com totes les forces, el PSC aspira a governar en solitari, una opció que els sondejos situen com a llunyana, ja que coincideixen en la davallada electoral dels de Montilla. El candidat, però, assegura que les seves enquestes detecten un “canvi de tendència” a l'alça iniciat just després que anunciés que no repetiran el tripartit encara que sumin majoria absoluta amb ERC i ICV.

“L'agenda oculta”

La campanya del PSC continua centrada en les propostes d'esquerres i en el cos a cos amb el principal adversari. Montilla va insistir ahir a denunciar que CiU té “una agenda oculta” perquè fa “no-propostes” i el seu programa “és ple d'ambigüitats”. En la línia de les alertes que ha anat llançant els darrers dies, el presidenciable socialista va advertir que Artur Mas pretén “retallar les polítiques socials”. Montilla va pressionar Mas perquè descarti pactar amb el PP.

Justament, el candidat dels socialistes va carregar contra els populars per la radicalització en les propostes sobre immigració, just després que Alícia Sánchez-Camacho advoqués per un contracte d'integració per als nouvinguts que garanteixi que marxaran si no tenen feina. Montilla va qualificar el discurs del PP de “miserable i populista”. “Jo no el faré mai, ni que doni vots, si és a costa de dir mentides i propiciar més racisme”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.