Política

Montilla es compromet a no pactar amb el PP

El candidat socialista reitera en una conferència a Madrid que no reeditarà el tripartit

El president de la Generalitat també exclou pactar amb CiU

El candidat del PSC a les properes eleccions al Parlament de Catalunya, José Montilla, s'ha compromès avui a no pactar “sota cap circumstància” amb el PP després dels comicis ni a reeditar el tripartit o pactar amb CiU, sinó que la seva aspiració és governar en solitari.

El president de la Generalitat ha precisat que no pactarà amb els populars pel seu “triple atac” a la llengua catalana, a l'autogovern i a la convivència, a causa de la seva política xenòfoba. També ha reiterat que no tornarà a governar amb ERC degut a les seves “exigències inassumibles” i ha afirmat que aquest és una fórmula del “passat”.

Montilla ha volgut deixar clar que no “subhastarà” la presidència de la Generalitat ni es mantindrà en el poder “a costa de renunciar a les propostes i idees”. Per això, ha subratllat que no subscriurà “en cap cas” ni un executiu amb característiques de dretes ni un projecte independentista. En aquest sentit, considera que seria “incompatible” pactar amb forces que, per exemple, proposin retallades socials que comportin desigualtats o que posin com a condició la celebració d'un referèndum “il·legal i inconstitucional”, ha afegit.

El líder socialista no ha descartat governar sense majoria absoluta i ha recordat que això ja s'ha fet a Catalunya “en altres etapes” i que l'executiu espanyol “tampoc la té”. Per altra banda, ha qualificat d'“increïble” que a aquestes altures el seu principal adversari, el candidat de CiU, Artur Mas, “encara no hagi tancat la porta a arribar a acords amb el PP”.

Pronòstics adversos

Montilla ha reconegut que els pronòstics són “adversos” per a la seva formació i ho ha atribuït en part a la crisi i a la “mala imatge” del tripartit, però ha afirmat que aquesta no es correspon amb la bona valoració de la gestió que ha fet l'executiu català durant aquesta legislatura.

El cap de llista del PSC ha admès que encara no sap què farà després del 28 de novembre però sí que té clar el que farà fins a aquesta jornada: “tot el possible” perquè Mas “no sigui president de Catalunya”.

Així de contundent s'ha mostrat Montilla en un dinar-col·loqui al Club Siglo XXI de Madrid, on ha estat acompanyat per cinc membres del govern espanyol: Manuel Chaves, Ramón Jáuregui, José Blanco, Carme Chacón i Valeriano Gómez.

Quatre prioritats

Davant d'aquest auditori ha exposat que les seves quatre grans prioritats són facilitar la recuperació econòmica, aplicar les reformes estructurals, mantenir la cohesió social i restablir “tot” l'Estatut que, segons ha dit, és una eina per “millorar l'encaix de Catalunya a Espanya”. Tampoc ha descartat un model de finançament similar al concert basc, però a mitjà termini, ha afegit, ja que creu la promesa d'Artur Mas d'assolir-lo en dos anys és “un engany i una falta de responsabilitat”.

Per altra banda, el president de la Generalitat ha assegurat que li resulta “indiferent” la data en què finalment es faci el Barça-Madrid i que si finalment s'ha acordat que sigui l'endemà de les eleccions, per ell “perfecte”. A més, Montilla avançat que, tot i que no és un habitual dels camps de futbol, en aquest cas acudirà a la llotja del Camp Nou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
País Basc

Pradales jura el càrrec i ja és el sisè lehendakari des de l’Estatut de Gernika

Barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna denuncia un nou atac massiu rus contra la seva infraestructura energètica

Barcelona
política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

barcelona
política

Boye es querellarà per prevaricació contra el jutge Aguirre

barcelona
Estat Francès

El partit de Le Pen lidera els primers sondejos però sense majoria absoluta

Barcelona
Política

Mor Antoni Bargues, històric referent del nacionalisme valencià

Política

El jutjat de Tarragona investiga el presumpte espionatge a una tècnica municipal

Tarragona
guerra a gaza

Almenys 25 morts en un atac israelià contra tendes de desplaçats a Rafah

barcelona
judicial

Buch també demana l’amnistia per anul·lar la seva condemna

barcelona