Política

Duresa del règim la vigília d'una altra gran cita opositora

L'exèrcit separa detractors i partidaris de Mubàrak, que s'enfronten per segon dia consecutiu al centre del Caire

El vicepresident Suleiman culpa forces estrangeres d'alimentar la revolta per desestabilitzar Egipte

La Fiscalia General prohibeix a afins del rais marxar del país

El centre del Caire es va convertir ahir, per segon dia consecutiu, en esce-
nari de violents enfrontaments entre manifestants contraris a Mubàrak i
elements armats mobilitzats pel règim, mentre
el vicepresident, Oman Suleiman, culpava forces estrangeres d'instigar la revolta amb l'objectiu
de sembrar la inestabili-
tat a Egipte.

Segons el Ministeri de Sanitat egipci, els enfrontaments entre els dos bàndols, que es van estendre a diversos barris de la capital, han deixat fins ara un balanç de 13 morts i 1.200 ferits. A la plaça Tahrir, epicentre de les protestes, uns 10.000 manifestants a favor de la democràcia van desafiar l'assetjament dels agents del règim, que van alimentar un cop més la violència i el terror.

Eleccions llunyanes

L'exèrcit, per la seva banda, va fer alguns intents per separar els dos bàndols. Per avui, data que els opositors han imposat a Mubàrak perquè abandoni el poder, s'ha convocat una nova concentració multitudinària en la qual, per primer cop, els Germans Musulmans abocaran tot el seu pes.

En una entrevista a la televisió estatal, Suleiman va reiterar que les pròximes eleccions presidencials tindran lloc al setembre –com estava previst– o “a l'agost” i va afegir que fins a la celebració dels comicis, es faran “certs canvis constitucionals”.

Suleiman va afirmar que les reivindicacions de la revolta són “acceptables”, però va acabar la seva intervenció fent una advertència als joves: “No sucumbiu a les crides de les televisions per satèl·lit a aixecar-vos contra el vostre país”. El primer ministre, Ahmed Shafiq, va demanar perdó per la violència i va prometre que no es repetirà. L'oposició, per la seva banda, va rebutjar en bloc l'oferta de diàleg del govern al·legant que, després del bany de sang, no
hi ha marge per negociar fins que no se'n castigui els culpables. La Fiscalia General va prohibir la sortida d'Egipte a algunes figures destacades del règim, com ara el ministre d'Interior fins a la remodelació governamental de dissabte passat, Habib el-Adli. També va manar congelar-los els comptes bancaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.