Política

L'extrema dreta francesa de protagonista

El FN ha aconseguit centrar l'atenció de la campanya per la segona volta de les eleccions cantonals de la Catalunya del nord que se celebren diumenge 27, tot i que la majoria d'esquerres a l'assemblea departamental no sembla estar en perill

Si una cosa ha aconseguit l'extrema dreta francesa del FN de Marine Le Pen a la Catalunya del nord, després de la primera volta, ha estat monopolitzar el debat de la campanya de les eleccions a l'assemblea del Consell General dels Pirineus Orientals. A sis cantons (circumscripcions) dels setze en joc els candidats del partit xenòfob van passar a la segona volta, on es troben en duel amb candidats socialistes, comunistes o de la dretana UMP del president Sarkozy. Tot sembla indicar que l'únic cantó on el candidat d'extrema dreta pot ser elegit és al Baix Vernet, barri de Perpinyà on hi ha una barreja de poblacions molt diverses, des de perpinyanesos de soca-rel a pied-noirs, els francesos repatriats d'Algèria, passant per famílies d'origen sud-català i espanyol descendents de la Retirada, magribins, gitanos i, de més en més, jubilats originaris del nord de l'estat francès. En aquest cantó el número dos del FN i company sentimental de Marine Le Pen, Louis Aliot, va aconseguir a la primera volta superar tots els altres candidats amb més del 30 per cent dels vots. Serà difícil a la candidata socialista Toussainte Calabrese de superar-lo, malgrat que totes les forces polítiques d'esquerra i bona part de la dreta, amb Jean-Paul Alduy al capdavant, li donen el seu recolzament contra el candidat del Front National. A causa de la personalitat de Louis Aliot aquest cantó urbà de Perpinyà mereix l'atenció informativa dels mitjans de comunicació d'àmbit estatal francès.

La majoria d'esquerra no està en perill

Al Consell General dels Pirineus Orientals hi ha una majoria d'esquerres, amb socialistes i comunistes, conduïda fins fa poc per Christian Bourquin i, actualment, per Hermeline Malherbe. Aquestes eleccions cantonals són per renovar només la meitat dels consellers generals i a l'esquerra només li cal obtenir quatre cantons per a conservar la majoria. A la primera volta dos consellers generals socialistes van ser reelegits per àmplia majoria, els dos de la comarca de la Fenolleda, Pierre Esteve i Alain Boyer. A la resta de cantons en joc on els candidats d'esquerra han passat a la segona volta, tenen grans possibilitats de sortir elegits.

Aquest escrutini és el darrer que es fa exclusivament pel Consell General, ja que l'any 2014 s'elegiran els consellers territorials, que tindrà un escó al Consell General i un altre al Consell Regional. Fins ara eren eleccions separades per a cada institució.

Els cantons en joc

El número dos del FN a Louis Aliot s'enfronta a la candidata socialista Toussainte Calabrese al Baix Vernet.

Al cantó de l'Alt Vernet el FN també ha estat el més votat a la primera volta. La candidata d'extrema dreta Marie-Thérèse Costa-Fesenbeck s'enfrontarà a la segona volta a Richard Puly-Belli de l'UMP, el partit del president Sarkozy.

Al cantó del barri de Sant Jaume el duel de la segona volta serà entre el candidat socialista Jean-Louis Chambon i el candidat UMP Pierre Parrat.

A Sant Galdric-Cabestany el conseller general sortint, el comunista Jean Vilà tindrà com adversari Julien Leonardelli del FN.

A Bonpàs-Les Coves Jean Sol de l'UMP també tindrà un contrincant del FN per la segona volta, Irina Kortanek.

Al cantó de Montlluís el duel de la segona volta serà entre el candidat comunista Jean-Luc Molinier i el candidat de dreta Pierre Bataille.

A Prats de Molló el conseller sortint de dreta Bernard Remedi estarà en duel amb el socialista Christian Dunyach.

A Prada del Conflent el comunista i conseller sortint Guy Cassoly passa a la segona volta contra el candidat de la UMP Jean Maury.

A Tuïr l'extrema dreta també passa a la segona volta amb el seu candidat Wassilij Kortanek contra el conseller sortint socialista René Olive.

A la Costa Vermella el socialista i conseller sortint Michel Moly serà en duel amb el UMP Jean-Pierre Romero.

Un altre cantó on l'extrema dreta del FN passa a la segona volta és el d'Argelers de la Marenda amb el candidat Edouard Fesenbeck contra el socialista conseller sortint Pierre Aylagas.

A Canet del Rosselló el FN Jérémy Lang s'enfrontarà al UMP Jean-Claude Torrens.

A Sant Llorenç de la Salanca, duel entre el candidat sortint de dreta Alain Got contra el candidat de l'esquerra Joseph Puig.

A Ribesaltes el conseller sortint socialista Jean-Jacques Lopez tindrà com adversari el UMP André Bascou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona