Política

El PNB suspèn la seva “col·laboració i suport” al govern espanyol per l'anul·lació de Bildu

El Partit Nacionalista Basc considera a l'executiu de Zapatero responsable de “promoure les tesis en què s'ha fonamentat la resolució” del Suprem

Afirma que és “una estratègia tramposa que busca exclusivament el benefici electoral a curt termini del pacte PSOE-PP per a Euskadi”

El PNB ha anunciat aquest dilluns que, a causa de la sentència del Tribunal Suprem que ha anul·lat les candidatures de Bildu, ha decidit suspendre “tota col·laboració i suport” a futures iniciatives del govern espanyol. El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha comunicat avui a Bilbao aquesta decisió del Euzkadi Buru Batzar (EBB) –màxim organisme executiu d'aquest partit– en una compareixença davant la premsa en què ha llegit una declaració sobre l'anul·lació de les candidatures de Bildu, sense admetre preguntes.

En el text, el PNB ha considerat d'“extrema gravetat” el rebuig judicial a les llistes de la coalició formada per EA, Alternatiba i “independents” de l'esquerra abertzale i ha emplaçat el Tribunal Constitucional a que revoqui la decisió del Suprem. Ha argumentat la seva decisió de suspendre el seu suport al govern espanyol en futures iniciatives, com ara la negociació del sostre de despesa o els Pressupostos de l'Estat per al 2012, ja que considera responsable a l'executiu de Zapatero de “promoure les tesis en què s'ha fonamentat la resolució” del Suprem.

Fonts del partit han precisat que aquesta decisió, que ja ha estat comunicada al govern espanyol, no afecta els pactes i negociat pel PNB i l'executiu socialista, com són el traspàs de les competències pendents en l'Estatut d'Autonomia o que fa a l'execució dels pressupostos generals de l'Estat per al 2011.

El EBB ha assenyalat en la seva declaració que “està indignat” per la no convalidació de les candidatures de Bildu i considera que aquesta respon a “una estratègia tramposa que busca exclusivament el benefici electoral a curt termini del pacte PSOE-PP per a Euskadi”. “No té sentit polític –ha asseverat– impedir la participació a organitzacions legals i a persones independents i lliures, en plena possessió de tots els seus drets civils i polítics i que han complert amb tots els requisits exigits per a la seva participació”. A més, l'executiva nacional del PNB ha anunciat que traslladarà davant les màximes institucions polítiques i judicials europees el cas de l'anul·lació de les candidatures de Bildu i que seguirà defensant la participació plena de totes les opcions polítiques, inclosa la de l'esquerra abertzale tradicional.

Fonts del partit nacionalista han assenyalat que dirigents del PNB es reuniran dimecres que ve amb representants de Bildu per tractar sobre aquesta qüestió però que no van participar en les concentracions de protesta anunciades per la resolució del TS .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.