Política

Dos terratrèmols sacsegen Llorca i causen vuit morts

El sisme i la rèplica, de 4,4 i 5,2 graus en l'escala de Richter, desfermen el caos

Els tremolors fan caure edificis i un campanar

És el moviment de terra més mortífer a l'Estat espanyol en mig segle

Almenys vuit persones van morir ahir com a conseqüència de dos terratrèmols que van sacsejar la regió de Múrcia entre les cinc i les set de la tarda, segons van confirmar les autoritats de la regió, que van qualificar la situació de “caòtica”. Tots els morts van ser a la localitat de Llorca, la tercera més poblada de la comunitat, amb més de 90.000 habitants. Entre les víctimes hi hauria almenys un menor d'edat, segons el director general de comunicació del govern de Múrcia, Miguel Ángel Pérez. El diari La Verdad parlava de dos menors i una dona embarassada. A més, a l'hora de tancar aquesta edició dues persones ferides estaven en estat crític.

El primer sisme, de 4,4 graus en l'escala de Richter, amb epicentre a Llorca mateix, tenia una profunditat de deu quilòmetres, i la rèplica, de 5,2 graus, es va localitzar igualment al mateix lloc i a la mateixa profunditat, segons el Ministeri de l'Interior. L'origen del fenomen es troba en un moviment de plaques a la falla de Llorca.

Els sacsejos van afectar també la veïna Totana, a més d'Albacete capital i Vélez-Rubio (Almeria) i es van poder sentir a diversos punts de l'Estat.

Molts edificis de Llorca van quedar afectats, com ara el campanar de l'església de San Diego –que es va desplomar–, la teulada de la llar d'avis i la Torre del Espolón del castell del municipi, entre altres edificacions. Amb el primer sisme es va desfermar la por, que es va incrementar dues hores més tard amb la rèplica de 5,2 graus. Edificis esfondrats, parets que amenaçaven de caure, corredisses pels carrers, gent plena de pols, cotxes sota la runa... L'alarma era tan gran que la consellera de la Presidència, María Pedro Reverte, va demanar uns minuts de calma.

Des del centre d'emergències, instal·lat a la plaça de l'Ajuntament, l'alcalde, Francisco Jódar, feia una crida a no utilitzar cap ascensor, mentre s'habilitava el recinte firal per donar allotjament, menjar i beure a prop de 10.000 persones que s'estaven al carrer per por de rèpliques o que algun edifici més acabés per caure.

Desallotgen l'hospital

La situació de caos s'intensificava per l'evacuació preventiva de l'hospital Rafael Méndez. Els pacients van ser traslladats a altres centres de la regió. Es tracta del sisme més mortífer des del 1956, quan 12 persones van morir a Granada i més de 70 van quedar ferides. Múrcia és la zona més sísmica de l'Estat, però feia sis anys que no hi havia cap moviment d'una magnitud similar.

10.000
persones podien passar la nit al recinte firal del municipi de Llorca.
12
morts
va provocar l'anterior terratrèmol més mortífer, l'any 1956 a Granada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona