Política

Barrera diu que l'Aran se sent ''indignat i incomprès''

El Síndic d'Aran recorda que el recurs s'ha admès perquè el govern espanyol l'ha presentat i ho qualifica de ''patètic''

Afegeix que si prospera, l'executiu de Zapatero “passarà a la història com un govern d'intolerància''

La Generalitat reclama a l'Estat que retiri el recurs contra la Llei de l'aranès

Mascarell lamenta l'”obstinació” de l'executiu espanyol contra la pluralitat lingüística

El Síndic d'Aran, Carles Barrera, ha dit que el poble aranès se sent “indignat i incomprès'' arrel de l'admissió a tràmit del recurs contra la Llei de l'occità (aranès a l'Aran) per part del Tribunal Constitucional. Barrera ha recordat que el qui ha presentat aquest recurs és el govern espanyol i ha titllat de “patètica'' la manera d'actuar del PSOE.

El Síndic ha recordat que des de l'any 2001 el govern espanyol té la ratificació i l'obligat compliment de la Carta Europea de las lenguas regionales y minoritàrias per aquest motiu ha qualificat de “paròdia'' el fet que hagi presentat el recurs.

Carles Barrera s'ha mostrat molt molest amb aquesta situació i ha dit que “no entenc com l'Estat espanyol pot filar tant prim amb aquestes qüestions i tindre aquesta interpretació tant restrictiva'' amb una realitat d'identitats i llengües a nivell de tot l'Estat.

Pel Síndic d'Aran li hagués semblat més coherent l'actitud del govern de França que ja no va signar la Carta Europea de las lenguas regionales y minoritàrias. Barrera s'ha referit al govern espanyol pel que fa a aquesta qüestió i li ha dit que “no vagi de tolerant, demòcrata i modern'' i després vulgui “carregar'' el terme “preferent'' en l'ús de l'aranès a la Val d'Aran.

El Síndic ha explicat que el Conselh Generau d'Aran estarà al costat del govern de la Generalitat que serà l'administració que rebrà el recurs i la que haurà de presentar les al·legacions corresponents. Barrera ha dit que aquesta qüestió no s'hauria de solucionar amb termes jurídics i per tant confia amb la sort i el temps.

El Síndic ha afegit que si el recurs prospera aquest govern espanyol “passarà a la història com un govern d'intolerància''.

Obstinació contra la pluralitat lingüística

Per la seva banda, la Generalitat ha demanat a l'Estat que retiri el recurs contra la llei de l'aranès i ha avançat que les al·legacions que presentarà “demostren la legalitat i legitimitat de la norma” i que arribarà “allà on calgui en la seva defensa”.

Segons el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el recurs “nega la lletra i l'esperit de la pròpia Constitució, que en el seu article 3 diu que la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques són un patrimoni que s'ha de respectar i protegir”. Segons Mascarell, el recurs “és un element més de l'obstinació del govern espanyol i dels dos grans partits contra la diversitat i pluralitat lingüística de l'Estat”.

Mascarell considera que pels dos grans partits espanyols, PP i PSOE, “tot el que no és llengua castellana s'ha de limitar al màxim, cosa que ha incrementat la malfiança dels catalans vers l'Estat i la convicció que no és útil pels interessos culturals i lingüístics de Catalunya”.

“Sembla estrany que dia sí i altre també escoltem paraules a favor de cuidar la llengua i a la vegada es plantegi aquesta mena de guerra de guerrilles contra la llengua”, ha sentenciat el conseller.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà