Política

El TC admet el recurs del govern espanyol contra la llei de l'aranès

El consell de ministres va aprovar recórrer la normativa el 22 de juliol passat

L'admissió a tràmit fa que ara la llei, que reconeix l'aranès com a llengua preferent a la Vall d'Aran, quedi suspesa

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra la llei de l'aranès. L'aplicació de la norma queda en suspens de manera cautelar fins que els magistrats resolguin el recurs en ferm, com passa cada vegada que el TC admet a tràmit un recurs procedent del govern espanyol.

L'executiu de Zapatero entén que una llei aprovada pel Parlament de Catalunya no pot regular l'ús de les llengües cooficials a l'administració general de l'Estat. Al seu recurs l'Estat recorda que “la jurisprudència del Tribunal Constitucional ja ha declarat inconstitucional el caràcter preferent de l'ús de la llengua cooficial”.

El govern espanyol va decidir recórrer contra la llei de l'aranès al Tribunal Constitucional (TC) a finals del juliol passat perquè es declara aquesta llengua d'ús preferent a la Val d'Aran. El Consell de Ministres del 22 de juliol, basant-se en un dictamen favorable del Consell d'Estat que beu de la sentència contra l'Estatut, va aprovar que s'impugnessin diferents articles de la normativa lingüística.

L'argumentació de l'executiu estatal se sustenta en el fet que la Constitució, en el seu article 3.1, estableix que el castellà és la llengua oficial de l'Estat i que tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la i el dret d'usar-la. Segons el govern espanyol, la llei recorreguda “resulta contrària a la carta magna en la mesura que declara el caràcter preferent de l'aranès”. I hi afegeix que una llei catalana tampoc no pot entrar a regular l'ús de les llengües cooficials a l'administració general de l'Estat.

El dictamen del Consell d'Estat es basa en la sentència del Constitucional contra l'Estatut, que va amputar l'ús “preferent” del català de les administracions i els mitjans de comunicacions públics consagrat al text català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.