Política

CiU avala l'impopular alça de l'IRPF i refà ponts amb Rajoy

Duran sorprèn donant suport a l'ajust que havia criticat i suma els vots a la majoria absoluta del PP

El gest aplana el suport popular al Parlament

Montoro acusa el PSOE d'ocultar el “forat negre del dèficit” i “falsejar” els comptes

L'augment de l'IRPF “no ens agrada gens ni mica” perquè “castiga les classes mitjanes” i a Catalunya, on el tipus més elevat serà del 56%, és “confiscatori” i “força insuportable”. Era la reacció de Josep Antoni Duran, portaveu de CiU al Congrés, en conèixer el sobtat augment de l'IRPF durant 2012 i 2013, incloent-hi al pla d'ajust elaborat per Rajoy per valor de 15.000 milions, 8.900 milions d'estalvi i 6.200 milions en increments d'impostos. En el moment de convalidar el decret de pròrroga del pressupost que inclou l'ajust i malgrat que el PP en tenia prou a fer valer la seva majoria absoluta al Congrés, CiU va sorprendre ahir donant suport a l'impopular alça tributària i evitant l'aïllament de Rajoy en l'intent de refer els ponts trencats pel “no” a la investidura.

Tot i que per aritmètica no necessitava el suport de ningú, el PP s' anotava el suport de CiU en la primera votació econòmica de la nova legislatura i el Congrés va convalidar el decret amb 197 vots a favor (els 181 del PP i els 16 de CiU), 138 en contra (l'esquerra en bloc i PNB i UPD) i 4 abstencions (tot i que només la de l'asturià Foro no va ser un error).

La representació del gir no la va oficiar Duran sinó Josep Sánchez Llibre, que va justificar el vot a favor per “coratge, coherència i responsabilitat” davant la crisi i “per frenar atacs contra el deute”. El portaveu econòmic de CiU, però, no oculta que al decret d'ajust “hi ha elements que coincideixen” amb les tesis nacionalistes –l'IVA superreduït a l'habitatge i la congelació de sous o l'alça de pensions de l'1%– i altres que no, com l'alça de l'IRPF. La cabriola al Congrés, però, aplana el camí de futurs suports al Parlament d'un PP que rebia amb enuig el vot en contra de Duran a la investidura de Rajoy i ara refà ponts. Fonts de La Moncloa van elogiar la implicació de CiU en l'ajust com a “molt important” i un esbós de primeres “complicitats”, però ho veien només com el pagament catalanista a la “reciprocitat” per totes les mesures econòmiques que el PP ha avalat des dels escons de la Ciutadella.

Dèficit ocult o conegut

El debat sobre l'ajust, que Rajoy justifica perquè hauria descobert un forat de 20.000 milions que duran el dèficit de 6% al 8% tot i que gran part prové de les autonomies del PP, va servir la discussió entre el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el portaveu del PSOE José Antonio Alonso. Amb Rajoy mut a l'escó, Montoro va culpar el PSOE d'amagar el “forat negre del dèficit” que coneixia “sobradament” en deixar La Moncloa. “Qui ha falsejat, el govern actual o l'anterior?”, preguntava Montoro responent-se que l'anterior. “El 2004 també trobàvem dèficit ocult, amb els socialistes sempre igual: atur, recessió i dèficit ocult”, va etzibar.

En la rèplica, Alonso va dir que el PP des del 2010 “coneixia la desviació i la va ocultar per enganyar” en la campanya i la investidura. “Si haguessin dit el que sabien que farien potser no serien al govern”, va reblar. I va recordar el cas valencià –el deute més elevat– i el manxec –multiplicarà per set el dèficit permès de l'1,3% del PIB i serà del 9%– per avisar que el PP coneixia la desviació.

En nom d'ERC, Alfred Bosch –un dels pocs portaveus del grup mixt que va poder intervenir perquè Amaiur acapara quasi tot el temps– va denunciar que l'Estat eleva el seu tram de l'IRPF i, així, tot el recaptat “és ingressat íntegrament pel govern espanyol i això dispara el diferencial de la balança fiscal entre Catalunya i Espanya”. “Senyor Duran, el meu condol”, li va dedicar a CiU. Després d'avisar que “com més impostos ens posen més raons ens regalen” per a la independència, Bosch va animar Rajoy a imitar el premier David Cameron i deixar a Catalunya “ser Escòcia”.

L'alça tributària inclou recàrrecs en l'IRPF del 0,75% al 7% del tram més alt (56% a Catalunya), tot i que el 80% de recaptació ve de classes mitjanes, en l'IBI al 50% de pisos més valorats a cada municipi i també –lleu– a rendes del capital. De 6.200 milions que vol recaptar de més, però, 4.000 milions vindran del càstig a l'IRPF.

LA XIFRA

52
euros pagarà de més en l'IRPF qui cobri anualment 18.000 euros en una escala que creix del 0,75% al 7%.

El PSC titlla el suport de “sospitós”

El PSC va ser ahir un dels primers estranyats pel suport de CiU a les mesures econòmiques del PP. El primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, va qualificar de “sospitós” els vots “regalats” de la federació als populars quan, a més a més, eren innecessaris i es va afanyar a reclamar als nacionalistes ”transparència” per explicar les raons d'aquest suport. “El que ens temem és un sucursalisme de la política catalana”, va lamentar Navarro. El líder del socialistes també demanava ahir a CiU que expliqui “si ja ha triat el model que defensa el PP a Espanya en lloc de la mà estesa dels socialistes”. Tot i les crítiques, Navarro manté dempeus la comissió bilateral acordada amb el president Artur Mas perquè es basa “en un model de país” que va més enllà del 2012. El primer secretari del PSC també va insistir a mantenir la comissió bilateral, malgrat que CiU acabi pactant amb el PP els pressupostos.

Quant al paquet de mesures aprovades ahir al Congrés dels Diputats, Navarro considera que les classes mitjanes seran les més afectades i que fomenten de nou la bombolla immobiliària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona