Política

Detenen dos alts càrrecs en una trama de tràfic d'influències

Tres empresaris també són detinguts per haver intentat obtenir la concessió dels serveis d'ITV a Catalunya

Els cinc imputats ja fa uns quants mesos que tenien els telèfons intervinguts perquè van aparèixer en unes converses del cas Campió

Nou cas de suposada corrupció a l'administració catalana. La Guàrdia Civil va detenir ahir el subdirector de Seguretat Industrial de la Generalitat, Isidre Masalles; el número dos de la Diputació de Barcelona, conseller nacional de CDC i exdirector general de Consum i Seguretat Industrial, Josep Tous, i els empresaris Sergi Pastor Colldefons (vinculat a TUV Rheinland), Sergi Alsina Jiménez (Alta Partners) i Ricard Puignou Vigo (Menta ITV) per, suposadament, haver conformat una trama per aconseguir de manera irregular la concessió dels serveis d'inspecció tècnica de vehicles (ITV) a Catalunya. Un pastís polèmic pendent de repartir.

La titular del jutjat d'instrucció 9 de Barcelona, que ha ordenat les detencions, investigava aquesta trama des d'abans de l'estiu del 2011, quan en unes converses intervingudes del cas Campió –en què s'investiga, des de Lugo, per suborn l'exministre José Blanco (PSOE)–, surt l'empresari gallec implicat, Jorge Dorribo, parlant amb els empresaris Alsina i Pastor sobre un suposat tràfic d'influència en la concessió sanitària catalana.

Precisament, l'aixecament parcial del secret del cas de Lugo, fa dues setmanes, i la difusió del seu contingut, amb la trama catalana inclosa, ha precipitat l'operació de Barcelona, en la qual els investigadors, ara per ara, només han pogut enxampar els sospitosos en una temptativa de tràfic d'influències.

En concret, en l'escrit del fiscal en cap de Lugo, Javier Rey, datat l'octubre de 2011, exposa que de les converses intervingudes a Marta Rodríguez, Sergi Pastor i Sergi Alsina, es pretén crear una mercantil per obtenir concessions a la sanitat catalana, a banda de Lugo i Andorra. Pel que fa a la irregularitat en la concessió d'ITV, el fiscal concreta que hi pot haver un tràfic d'influències en l'obtenció de la concessió a la mercantil alemanya TUV Rheinland per part de Pastor. En aquestes converses es parla de la “connivència” d'Oriol Pujol, segons el mateix escrit del cas Campió.

Fonts coneixedores de la investigació van descartar que Pujol estigui implicat en aquesta trama, i a més van precisar que tampoc no ha estat investigat ni serà citat com a inculpat. Les mateixes fonts també van descartar que dues responsables dels serveis jurídics de la Generalitat estiguin implicades en aquesta xarxa. Inicialment, es va informar que la directora del gabinet jurídic, Margarida Gil, sí que hi estava implicada, però s'ha descartat amb rotunditat. La responsable de l'àmbit contenciós va fer bé la seva feina sobre un recurs de la ITV i la seva superior (Gil) no hi va posar cap trava, van concloure.

A més de les detencions, la Guàrdia Civil va escorcollar la seu de la subdirecció de Seguretat Industrial, i de les empreses TUV Rheinland i Alta Partner, totes tres a prop, a l'avinguda Diagonal.

LA XIFRA

2
trames
es desprenen de l'actual investigació a Barcelona: la concessió fraudulenta d'ITV i la distribució farmacèutica.

El pastís de les ITV

Des que l'any 2000 el govern de José Marí a Aznar va aprovar la liberalització de la inspecció tècnica de vehicles (ITV), la gestió d'aquest servei ha estat envoltada de polèmica. El 2003 es va dictar el primer canvi amb la decisió del govern de CiU, el mateix dia que es dissolia el Parlament i es convocaven eleccions, de prorrogar la concessió a les dues empreses que fins llavors tenien la gestió d'aquests serveis, Applus i Reversa. El govern del tripartit, emparant-se en la nova llei del PP, que obria el mercat a noves empreses, va decidir revocar la pròrroga que s'havia concedit a les empreses amb l'objectiu de redactar una nova llei que donés entrada a nous adjudicataris, fins a un màxim de sis, i reduís el monopoli que tenien Applus i Reversa. La nova llei no aconsegueix aprovar-se fins al 2008, sota el mandat del president José Montilla. La llei reservava a la Generalitat l'autorització prèvia per atorgar la gestió del servei i imposava els requisits a complir. Recentment, la llei va tornar a ser modificada i es van flexibilitzar les condicions mitjançant les lleis òmnibus aprovades pel govern de CiU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona