Política

La història de sempre

25-N Fracassa l'intent per fer una coalició entre ERC, SI, Rcat i Laporta, però s'insten a treballar en el futur

Alguns dels esculls van ser la llista i com fer la campanya

SI trenca la pau entre els grups i acusa ERC de
no voler la unitat


Un cop més la unitat independentista ha estat impossible i no hi haurà cap gran coalició sobiranista a les eleccions del 25-N. Després d'un dia maratonià, ERC, Solidaritat, Reagrupament i Democràcia van descartar concórrer plegats als comicis. Els principals esculls van ser la confecció de les llistes, la preparació de la campanya i l'articulació d'un grup parlamentari sòlid passades les eleccions.

Això sí, van provar d'enterrar la destral de guerra que sovint ha regnat en el món independentista i van acordar crear una taula de treball per a la pròxima legislatura “amb la voluntat de continuar col·laborant en el futur”. Però la pau va durar de Nadal a Sant Esteve.

Just després de la trobada, tots els grups es van mostrar conciliadors davant la premsa i van assegurar que el poc temps que han tingut havia estat el principal enemic per no poder bastir l'entesa. Sense entrar en cap més detall sobre qui havia dit què durant la reunió ni tampoc buscant l'enfrontament. “Les forces que ens hem reunit tenim molt clar qui és el nostre adversari i no som cap de nosaltres”, destacava la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira.

Però Solidaritat va disparar amb bala i va acusar ERC d'haver impedit la coalició i d'haver trencat les negociacions unilateralment. Unes paraules que van indignar la resta de formacions polítiques i, sobretot, Marta Rovira, que mentre Uriel Bertran feia aquestes insinuacions es mostrava incrèdula des d'un racó de la sala i repetia “no pot ser”, “no pot ser”. Els solidaris van replicar que ells només explicaven el que havia passat i que en cap cas havien atacat ningú.

Va ser el punt final d'un dia llarg, que va començar a les dotze del matí al Parlament, quan es van reunir els representants dels quatre partits independentistes en el marc de la cimera convocada per ERC. Damunt la taula hi havia la possibilitat de la coalició, tot i que també es va parlar de com treballar amb harmonia la pròxima legislatura si no es tancava ara l'acord.

Els republicans eren conscients de la dificultat de poder teixir una entesa electoral amb tan poc temps –l'11 d'octubre s'acaba el termini per presentar coalicions– i per això buscaven sargir complicitats futures per a la propera legislatura. Fonts d'ERC recordaven, per exemple, que Bildu va trigar un any a crear-se i que ahir només podia ser un primer pas en un llarg camí.

En general, però, les diferències són tan grans que no es podien llimar a curt termini. ERC hauria preferit que Uriel Bertran, implicat anys pretèrits en lluites caïnites quan era militant republicà, i Alfons López Tena fessin un pas enrere i deixessin pas a altres persones dins de SI, i Solidaritat no acceptava l'oferta d'ERC als catalanistes del PSC ni tampoc no pot veure ni en pintura Joan Laporta.

Cap a les quatre de la tarda tot es va encallar i van decidir reunir-se hores després al Ciemen, perquè el Parlament tancava a les vuit. Però tampoc no va servir de res, perquè les distàncies entre ERC i SI eren insalvables –Rcat i Democràcia van tenir un paper més secundari.

SI va proposar fer un tàndem Oriol Junqueras- Alfons López Tena i també tenir el número 1 per Girona i el 4 i el 7 per Barcelona, cosa que ERC va descartar perquè ho considerava excessiu tenint en compte la força dels uns i dels altres. Per contra, els solidaris deien que l'oferta d'ERC, que els deixava fora dels primers llocs en les diverses circumscripcions, era una simple “adhesió” i no una “coalició”. Fonts d'ERC indiquen que López Tena tampoc no acceptava independents.

Més problemes. No es van posar d'acord sobre si s'havia de fer campanya conjunta o no i també hi havia punts de divergència en el programa. I més. No estava clar com treballaria el grup parlamentari en cas que hi hagués hagut una entesa i com es mantindria la cohesió.

Nosaltres proposàvem un tàndem Junqueras i López Tena, que hauria estat molt potent
Hi havia més punts d'acord que no pas de desacord, però Esquerra no ha volgut continuar les converses
El poc temps i la precipitació en les eleccions han fet que no ens haguem pogut entendre
Marta Rovira
SECRETÀRIA GENERAL D'ERC
L'única discrepància és que no concorrem junts. Però la notícia ha de ser positiva, perquè continuarem parlant en el futur
ERC deixa la porta oberta a sumar amb tothom que vulgui una aposta independentista i a favor de la justícia social
A la tarda ERC ha vingut amb un paper de l'executiva i ha decidit no negociar res de res
Uriel Bertran
SECRETARI GENERAL DE SOLIDARITAT
6
hores
va durar la cimera independentista.
12
dirigents
van participar en la reunió d'ahir.
Hi ha la possibilitat que no participem en les eleccions, però que donem suport a una formació
Ignasi Planas
PORTAVEU DE REAGRUPAMENT
Només ens presentarem si anem amb algú altre. No ho farem sols, perquè això seria restar
Lluís Mosella
PORTAVEU DEMOCRÀCIA CATALANA

Intent de vet cap a Joan Laporta

La reunió d'ahir va perillar arran d'uns moviments estranys que hi va haver a última hora. Dimecres a la nit, Solidaritat va comunicar a Esquerra que s'havia de produir un canvi de protagonistes en la cimera després que la CUP hagués dit que no hi seria. Concretament els solidaris demanaven que s'havia de “reconsiderar” la presència del partit de Joan Laporta, Democràcia Catalana, perquè no s'havia presentat a les eleccions. En aquest mateix sentit, afegien que no volien convertir la cimera en un “acte de promoció personal d'un trànsfuga” –Laporta havia estat el líder de Solidaritat–. I si finalment l'expresident del Barça hi acabava anant, la formació d'Alfons López Tena proposava que també hi anessin els sis partits que s'han integrat a la coalició de Solidaritat –el Partit Republicà Català, Els Verds-Alternativa Verda, PSAN, Catalunya Nació Independència, el Bloc Sobiranista Català i Catalunya Acció.

Ahir al matí, ERC va parlar amb Democràcia Catalana per explicar-li la situació i també va respondre a Solidaritat que no acceptava la petició. Per la seva part, SI va negar que es tractés d'un vet i que simplement el que volien era ampliar el nombre de participants.

Laporta no va assistir a la trobada, tot i que sí que ho van fer representants del seu partit. Aquesta decisió, però, ja estava presa des de feia dies, perquè ahir Laporta tenia uns compromisos professionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Regne Unit

Sunak convocarà eleccions anticipades el 4 de juliol, segons mitjans britànics

Barcelona
política

La CUP recorda Puigdemont que necessita el PSC per a ser investit: “No vengui fum”

barcelona
guerra a europa

Rússia assegura haver recuperat el control sobre el bastió ucraïnès en el Donbass

barcelona
guerra a gaza

Gaza supera les 35.700 víctimes mortals després d’últims atacs israelians

barcelona
Política

El TSJC reactiva el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per l’1-O

barcelona
Pròxim Orient

Eslovènia anuncia que també reconeixerà Palestina aviat

Barcelona
tribunals

Suspenen un altre judici a dos manifestants i a quatre agents per la llei d’amnistia

barcelona
Alemanya

Els ultres d'AfD veten les aparicions del seu líder a les europees

barcelona
política

Els crítics d’ERC impulsaran una candidatura “de renovació”

barcelona