Política

Somescola.cat acusa el govern espanyol de voler acabar amb el model educatiu català

Muriel Casals agraeix la “sinceritat” del ministre d'Educació, José Ignacio Wert al deixar clars quins són els seus objectius

Escola en català alerta d'un retrocés “fins a èpoques sinistres”

La coordinadora d'entitats Somescola.cat ha acusat aquest dimecres el govern espanyol de voler acabar amb el model educatiu propi de Catalunya, després que el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, hagi afirmat que la intenció del seu departament és “espanyolitzar els alumnes catalans”. En to irònic, la plataforma ha “celebrat” la sinceritat del ministre, ja que fins ara “els seus objectius reals” havien estat amagats “rere falses argumentacions”.

En un comunicat, Somescola.cat ha indicat que avui tot ha quedat “molt més clar” i es pot comprovar que l'“autèntic objectiu del Govern espanyol és acabar amb el model educatiu propi de Catalunya atacant la cultura i la llengua catalanes”.

L'entitat ha apuntat que els declaracions de Wert mostren que hi ha dues propostes de model educatiu: “D'una banda, la segregació per llengua, espanyolització i centralització que proposen des del govern de l'Estat i, de l'altra, la d'un model d'èxit amb més de 30 anys de recorregut que té un extens consens social a Catalunya i que garanteix la cohesió social”,

En aquest sentit, ha avisat el ministre que la societat civil i la comunitat educativa “està preparada per combatre qualsevol atac al sistema educatiu català”. També ha demanat que el govern que surti de les urnes el proper 25 de novembre “blindi definitivament i sense fissures” aquest model. Somescola.cat ha advertit el PP que només podria aplicar l'“espanyolització” dels nens catalans si tingués l'aval majoritari del poble a través de les pròximes eleccions catalanes.

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha agraït en declaracions a l'ACN la “sinceritat” del ministre espanyol perquè ha expressat “d'una manera descarnada, clara i rotunda quin és el seu objectiu: que l'escola catalana deixi de ser una escola catalana i passi a ser una escola espanyola”. “Ell vol fer nens espanyols, vol espanyolitzar amb l'objectiu que ja sospitàvem, fer una Espanya homogènia on no hi hagi diversitats culturals”, ha denunciat Casals.

Per la presidenta d'Òmnium aquesta mesura “topa amb l'autoritat del Parlament” i la Llei d'Educació, que “diu que l'escola és en català i que garanteix que els nens acaben la secundària sent competents tant en català com en castellà”. En la mateixa línia, ha destacat que el model educatiu català afavoreix la “igualtat d'oportunitats” i és un “element de cohesió” al qual no es pot “renunciar de cap de les maneres”. “A Catalunya, l'ensenyament fa catalans, oberts al món, poliglots, però catalans”, ha conclòs.

Retrocés fins a “èpoques sinistres”

De la seva banda, l'organització Escola en Català ha acusat José Ignacio Wert de voler fer recular el sistema educatiu català “fins a èpoques sinistres on s'educava en la formació de l'esperit nacional”. La presidenta de l'entitat, Mercè Escarrà, ha criticat que “davant l'alçament democràtic, pacífic i carregat de raons del poble de Catalunya per caminar cap a la independència” l'Estat espanyol respon amb declaracions “prepotents” que demostren la seva “absoluta impotència”. A més, ha considerat que el ministre és “la fàbrica d'independentistes de Catalunya”. Segons Escola en Català, aquestes paraules són una declaració d'intencions “d'un govern que té com a única pretensió l'assimilació cultural i lingüística de Catalunya.

Per això, ha emplaçat el poble català a lluitar per protegir l'escola de les “ingerències espanyoles” i ha recordat la crida per obrir els centres educatius el proper divendres, dia de la Hispanitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona