Política

Soriano es nega a declarar davant el jutge a Sabadell

Possible presó provisional per a l'exregidor del PP, acusat de suborn i tràfic d'influències, i sis detinguts més

Una altra exedil del partit i constructors, lliures amb càrrecs

El fiscal investiga obres al cementiri

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell i el fiscal anticorrupció, Fernando Bermejo, van prendre declaració ahir als 12 detinguts per la seva imputació en el sumari de l'operació Mercuri. A més de Jordi Soriano, l'exregidor del PP que s'ubica al centre de la suposada trama corrupta, hi ha una exedil del PP a Castellar, Sandra Roig, que també va abandonar el partit després del mandat 2003-2007 i va ser dirigent comarcal de PxC.

Entre els detinguts hi ha també responsables d'empreses del sector de la construcció, com ara Excavallès –que podrien vincular amb tractes per abocar terres d'obres en alguns punts del parc agrari local– i l'empresari Rafael Rojas, que posseeix diverses constructores, una de les quals, Constresnius SL, està fent ara mateix obres de millora del cementiri municipal.

El recinte funerari va ser objecte d'un concurs públic per adjudicar-ne la concessió, a canvi de costejar un paquet d'obres que en els dos darrers anys ha ascendit a 4,6 milions d'euros. ICV-EUiA va impugnar el procés i va augurar que la gestió recauria en Torra, la funerària local. Diverses fonts havien relacionat Soriano, tot i no governar amb el PSC, amb les converses amb la funerària prèvies al concurs, al qual no es va presentar cap més empresa. Entre els imputats que declararan avui, el jutge ha citat l'empresari Xavier Pons, gerent de Funerària Torra, SA.

Cinc dels dotze detinguts van quedar en llibertats amb càrrecs. El fiscal va demanar mesures cautelars per prorrogar la detenció dels altres set, pendents que el jutge signés o no els decrets de presó provisional a l'hora de tancar aquesta edició. Són els casos de Rojas i de l'advocat Guillem Ustrell.

Converses telefòniques

A més del suborn i la falsificació documental, la imputació més estesa és la genèrica de delictes contra l'administració pública. El lletrat de dos constructors detinguts els va desvincular de la suposada trama i, segons altres fonts, en els interrogatoris els van passar converses compromeses i el fiscal hi veu indicis de suborn.

En espera que es coneguin, avui, les identitats de quatre dels últims detinguts que van declarar, entrada la nit, l'advocat de Soriano, Antoni Gassó, va avançar que el seu client s'empararia en el seu dret a no declarar fins que conegui el contingut del sumari. Soriano, que tampoc havia prestat declaració davant els Mossos d'Esquadra, podria ingressar en règim de presó provisional al centre penitenciari de Can Brians acusat de suborn, tràfic d'influències i falsa denúncia. Una assessora de Soriano, germana de l'exregidora del PP a Castellar, també s'ha vist involucrada en el cas. La dona de Soriano i la seva filla van anar al vespre al jutjat per intentar-lo veure i parlar amb Gassó.

Les declaracions dels 25 imputats restants es completaran entre aquest matí i dilluns al migdia, segons el nou calendari. L'últim a passar pel tràngol serà el president del Gremi de Constructors de Sabadell, Melquíades Garrido, oncle de Bustos.

Bustos, al jutjat demà a la tarda

El jutge va decidir modificar el calendari inicial de declaracions i finalment l'alcalde, Manuel Bustos, té cita demà a l'hora de dinar (15 h). La previsió d'horaris és ajustada per a la resta d'imputats, però en el cas de l'alcalde li han reservat tota la tarda de diumenge perquè pugui explicar-se davant el jutge i el fiscal Bermejo. Aquest migdia, però, serà el torn de l'alcaldessa de Montcada, la també socialista María Elena Pérez. Tot seguit també passarà pel jutjat un altre dels imputats en el cas, Adolfo Moreno, secretari general de la Federació de Municipis que també presideix Manuel Bustos.

A la tarda (a partir de les 16 h) prestaran declaració els regidors sabadellencs Paco Bustos, Joan Manau i Ricard Estrada, a més de la parella de l'alcalde i el director de l'àrea d'Urbanisme. D'altra banda, el cap de la policia municipal i el cap de gabinet de Bustos no ho faran fins demà al matí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.