Política

Rigau planta Wert

La consellera d'Ensenyament abandona la reunió sectorial després de considerar “inadmissible” l'esborrany de la reforma educativa

El ministeri proposa un altre text en què el català comptarà a l'hora de passar les proves finals d'ESO i Batxillerat però seguirà sense ser una matèria troncal

La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, ha abandonat aquest dimarts a la tarda la Conferència Sectorial d'Educació per considerar “inadmissible” el tractament de la llengua catalana en l'avantprojecte de Llei per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) i ha exigit al ministre d'Educació, José Ignacio Wert , “respecte” pel model català. El text relega el català a matèria optativa i obliga la Generalitat a pagar l'escola privada als alumnes que no puguin accedir a l'educació amb el castellà com a llengua vehicular. Rigau també ha al·legat que l'esborrany presentat pel ministeri d'Educació “no s'ha discutit amb ningú” i vulnera l'Estatut de Catalunya en relació amb la Llei d'Educació.

En declaracions a TV3, la consellera ha explicat que el ministre li ha fet entrega d'un altre text en què proposa que el català compti a l'hora de passar les proves de final d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i Batxillerat, encara que segueix sense mantenir el seu rang actual de matèria troncal. La consellera, que ha anunciat que la Generalitat respondrà legalment a aquesta reforma, ha considerat que , tot i la modificació, el document segueix sent “molt perjudicial”, i ha equiparat el tracte al català a llengua d'esclaus.

Abans d'iniciar-se la reunió, Rigau ha afirmat que en el sistema educatiu català “la llengua és innegociable”i ha assegurat que la Generalitat “no ve a negociar” sinó a “exigir la retirada” del text que el ministre va fer arribar a les comunitats aquest dilluns perquè aquest és un tema que “supera el govern, és de país”. Segons Rigau, a més de les “invasions competencials” que la Generalitat ja havia detectat a l'esborrany que el ministre Wert pretén convertir en la nova Llei d'Educació “qüestiona l'status de la llengua catalana” i relega el català a una categoria “molt inferior” que el castellà.

Per aquest motiu Rigau ha advertit el ministre que si no “retira” el projecte “no hi ha col·laboració possible a la conferència sectorial” i a més el govern català el portarà al Tribunal Constitucional perquè “no respecta l'article 3 de la Constitució”. “Una llengua cooficial no pot ser menystinguda” i “ningú a Catalunya pot entendre que aquesta llei vulgui pretendre canviar el sistema a casa nostra”.

Rigau ha reiterat que per a la Generalitat “la llengua és innegociable” i no permetrà que es faci marxa enrere a trenta anys de normalització lingüística. “O es retira o no hi ha col·laboració possible i sí conflicte competencial d'alt nivell”, ha dit. Segons la consellera, la Generalitat “no pot permetre” que per tenir el títol de l'ESO i el batxillerat el català no tingui el mateix valor del castellà. “A Catalunya aquesta proposta socialment no és acceptada, i això supera el govern, és un tema de país”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries