Societat

Wert pretén relegar el català a assignatura de tercera

L'esborrany de la LOMCE obliga Catalunya a pagar l'ensenyament en castellà en centres privats si no es dóna una “proporció ajustada” entre els dos idiomes

Rigau denuncia “la major ofensiva contra la llengua des del 1978”

El govern espanyol ha llançat l'enèsim atac al català. Aquest cop, una ofensiva sorpresa perpetrada amb premeditació contra la línia de flotació de la immersió lingüística. Així ho va denunciar ahir la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que va revelar que l'esborrany de la llei orgànica de millora de la qualitat de l'ensenyament (LOMCE) relega la llengua pròpia de Catalunya a assignatura d'“especialitat” i obliga les comunitats autònomes a pagar l'educació privada en castellà dels seus fills mentre l'administració no garanteixi una “proporció ajustada” entre els dos idiomes.

“Es tracta de la major ofensiva contra el català des del 1978”, va assegurar Rigau. “El català passarà a ser la quarta llengua en l'ensenyament”, va afegir. La consellera va explicar que, en matèria de llengües, el projecte de llei distingeix entre tres categories d'assignatures: les troncals (on hi hauria el castellà i la primera llengua estrangera), les específiques (amb la segona llengua estrangera) i les especialitats (on quedaria enquadrat el català). Per obtenir el títol de l'ESO o el de batxillerat –va precisar Rigau– caldria examinar-se de totes les assignatures troncals, d'algunes de les específiques i d'una d'especialitat. “Això vol dir, per exemple, que un alumne que vingui de la formació professional es podrà treure el títol de l'ESO o del batxillerat sense necessitar el català per a res”, va explicar la consellera.

Com ha fet durant tots els atacs judicials que ha rebut el català els darrers mesos, Rigau va tornar a defensar la legalitat del model d'immersió lingüística emparant-se en la llei d'educació de Catalunya (LEC). “La LEC –va insistir la consellera– deixa clar que no s'han de separar els infants per raó de llengua. I aquesta és la fortalesa del nostre model d'escola.”

La comunitat educativa va reaccionar amb contundència contra el projecte del govern espanyol. Els sindicats de l'ensenyament, la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC) i la plataforma Som Escola van carregar amb duresa contra el ministre. “Wert té una obsessió malaltissa per la llengua”, va resumir el president de la FAPAC, Àlex Castillo.

El ministre Wert té una obsessió malaltissa per la llengua
Àlex Castillo
president de la fapac
La LEC deixa clar que no s'han de separar els alumnes per raó de llengua
Irene Rigau
consellera d'ensenyament
Les claus

Una bomba de rellotgeria per a després de les eleccions

raül G. A

En un gest aparentment conciliador, el 29 d'octubre, el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va ajornar trenta dies els tràmits de la LOMCE per mirar de trobar una solució a les desavinences amb alguns territoris després que el govern espanyol hagués anunciat una retallada de competències autonòmiques a l'hora de fixar els currículums en l'ensenyament primari i secundari.

“Text amagat”

Un mes després, aquell gest fa tota la pinta d'haver estat una maniobra dilatòria per deixar passar les eleccions catalanes i llançar l'obús definitiu contra la immersió en català. La consellera d'Ensenyament va explicar ahir que la qüestió lingüística no havia estat present en el procés de discussió de la LOMCE. “Aquest text ha estat amagat i un cop fetes les eleccions ens l'han comunicat. És una estratègia política allunyada del repte de millorar el rendiment del sistema educatiu”, va denunciar Rigau.

Fer pinya

Previsiblement, la comunitat educativa haurà de fer pinya, com ha fet fins ara, a favor de l'escola en català. Aquest cop, però, no n'hi haurà prou amb les proclames: caldrà actuar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona