Política

Tributs per valor de 1.000 milions

L'acord econòmic preveu recuperar l'impost de successions; modificar els de patrimoni, transmissions patrimonials i grans superfícies, i crear-ne un de nou per a pisos buits

Inclou criteris per a la nova tisorada de 3.000 milions

L'impost sobre dipòsits bancaris que va aprovar el govern en funcions forma part del paquet econòmic que CiU i ERC han negociat les últimes setmanes. El tribut que es publica avui al Diari Oficial de la Generalitat i que entra en vigor en data 30 de novembre és un driblatge en tota regla a l'impost de tipus zero impulsat per l'executiu espanyol, que es preveu aprovar demà a través d'una esmena del PP a la llei de mesures tributàries i que pretenia, justament, que els territoris no el poguessin impulsar. L'executiu català s'ha avançat amb un tribut amb què es pretén recaptar entre 400 i 600 milions.

L'acord econòmic, però, entre la federació i els republicans és més ampli i implicarà, en total, uns 1.000 milions per a les malmeses arques de la Generalitat. S'hi inclou la recuperació de l'impost de successions per a les rendes més altes. La seva plasmació en el redactat final de l'acord de governabilitat era, fins ahir, el principal punt pendent de la comissió de fiscalitat i pressupost, atès que els republicans volien que quedés claríssim que l'abast recaptatori estaria al voltant del que hi havia anteriorment, abans que CiU i el PP acordessin suprimir-lo, el juny de l'any passat en compliment del que era pràcticament l'única proposta concreta del programa de la federació en els comicis del 2010.

El pacte entre les dues primeres forces parlamentàries també preveu que el mínim exempt de l'impost de patrimoni es rebaixi dels 700.000 euros actuals a 500.000, i que el de transmissions patrimonials s'adapti a la puja de l'IVA del passat mes de juliol i passi del 8% al 10%. El paquet econòmic inclou igualment l'augment del gravamen de protecció civil de les centrals nuclears i el de la taxa de les grans superfícies mitjançant una adaptació de la llei del 2001 a la realitat del 2012. Es tracta d'incloure'n més i de gravar les més grans.

L'acord de governabilitat preveu, a més, un impost sobre els pisos buits que provinguin d'embargaments d'execucions hipotecàries. En aquest cas, es tracta d'un tribut simbòlic, que pretén visualitzar una nova política d'habitatge però amb un impacte recaptatori reduït. CiU i Esquerra també estan d'acord en la creació d'un nou impost sobre les begudes ensucrades en excés, a l'estil del que existeix, per exemple, a l'Estat francès.

Els nous tributs i modificacions d'impostos suposaran 1.000 milions d'euros d'ingressos. Però per complir l'ajustament de 4.000 milions previstos per l'any vinent per poder complir el límit de dèficit –passa de l'1,5% al 0,7%– s'haurà d'actuar sobre 3.000 més per la via de la despesa. Encara no s'ha detallat què pot afectar una altra tisorada, que es dóna per descomptada en el pressupost del 2013. Els republicans demanen que prevalguin dos criteris a l'hora d'esporgar: que allò que es toqui sigui prescindible i reversible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona