Política

Acord per a la transició nacional i per garantir l'estabilitat parlamentària del govern de Catalunya

PREÀMBUL

Catalunya ha d'afrontar, en el present i en el futur més immediat, reptes de gran transcendència en l'àmbit nacional, en l'econòmic i en el social. Un present i un futur ple de dificultats però també carregat d'il·lusió i d'esperança.

L'excepcionalitat de la situació actual es defineix a partir de la duresa i la profunditat de la crisi econòmica i de les doloroses conseqüències socials que comporta, de la fragilitat estructural de les finances públiques de la Generalitat i de la impossibilitat de disposar de les eines i de poder decidir les polítiques per fer front als reptes plantejats.

L'incompliment sistemàtic dels acords per part del Govern de l'Estat respecte de Catalunya i la manca d'atenció a les últimes demandes legítimes (nou Estatut d'Autonomia i pacte fiscal en la línia del concert econòmic) agreugen una situació econòmica i social insostenible i deixen la Generalitat amb un marge d'actuació del tot insuficient per articular respostes adequades a les necessitats de la gent.

Per tot això, Catalunya, com qualsevol altra nació, requereix dels instruments d'Estat que li permetin disposar de tots els recursos que generem els ciutadans i la plena capacitat de decisió del poder polític. I, igual que qualsevol altra nació, Catalunya té dret a l'exercici de l'autodeterminació.

Una vegada s'ha mostrat amb claredat que el poble de Catalunya vol decidir lliurement el seu futur col·lectiu, tant al carrer com a les urnes, encarem una de les legislatures més transcendents de la nostra història com a país.

El mandat del poble de Catalunya expressat en les eleccions del dia 25 de novembre ha estat clar: un lideratge compartit i plural per a exercir el dret a decidir i per cercar alternatives polítiques, econòmiques i socials per sortir de la crisi. La primera i la segona força política del Parlament de Catalunya, Convergència i Unió i Esquerra Republicana de Catalunya, coincideixen en la voluntat de donar la veu als ciutadans mitjançant una consulta, i en la voluntat de situar Catalunya com un nou Estat d'Europa. Un nou Estat d'Europa per superar la situació actual d'asfíxia econòmica, social i cultural que patim com a país, i que es proposa fer viable l'estat del benestar, garantir la prosperitat econòmica, social i cultural dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya.

Per poder complir amb el mandat electoral, cal un lideratge compartit, participatiu i plural. En primer terme, compartit entre el partit que conformarà Govern, Convergència i Unió, i el primer partit de l'oposició, Esquerra Republicana de Catalunya. I aquest lideratge compartit requereix d'un gran esforç de coresponsabilitat per part de les dues principals forces de l'arc parlamentari per poder disposar d'una estabilitat parlamentària que garanteixi una gran majoria i consens en els principals reptes de l'agenda parlamentària i governamental. En segon terme, caldrà ampliar el consens a la resta de forces polítiques favorables al dret a decidir i a la celebració d'una consulta i afavorir la participació en el procés de les entitats econòmiques, socials i culturals del nostre país.

És per aquest motiu que Convergència i Unió i Esquerra Republicana de Catalunya acorden la següent dinàmica d'actuació i de treball conjunt, en l'àmbit parlamentari, per fer efectiva l'estabilitat de l'acció del Govern.

Per tot això, les dues parts signatàries han convingut aquest acord:

PACTES

PRIMER.- Votar a favor de la investidura del Molt Honorable Sr. Artur Mas i Gavarró com a President de la Generalitat al Parlament de Catalunya.

SEGON.- Aprovar i impulsar les accions executives i parlamentàries que garanteixin la convocatòria d'una consulta sobre el futur polític de Catalunya (vegeu l'annex número 1. Procés de convocatòria de la consulta sobre el futur polític de Catalunya).

TERCER.- Garantir l'estabilitat parlamentària de l'acció del Govern. L'acció del Govern es basarà en i serà coherent amb les prioritats pactades per ambdues parts en aquest acord o que hauran estat prèviament consensuades en els òrgans que preveu aquest acord (vegeu els annexos adjunts 1, 2 i 3):

– Procés de convocatòria de la consulta sobre el futur polític de Catalunya (annex 1)

– Prioritats del Govern per a la transició nacional. X legislatura (annex 2)

– Política econòmica i pressupostària per a la transició nacional (annex 3)

QUART.- L'estabilitat parlamentària, els grups parlamentaris de CIU i ERC l'expressaran votant conjuntament, i de forma coincident, respecte de l'acció de Govern basada en i coherent amb els pactes que es derivin d'aquest acord, així com dels que es consensuïn en els òrgans previstos en aquest document.

CINQUÈ.- En tots els aspectes que no afectin l'acció de Govern ni l'acord d'estabilitat i en els àmbits en què no s'hagi arribat a un consens en els grups de coordinació i de treball, els grups parlamentaris tenen plena llibertat d'acció política i posicionament.

SISÈ.- L'acord entre CIU i ERC tindrà els següents protocols i òrgans de funcionament intern:

a) Comitè Permanent d'Estabilitat:

• Objectiu: avaluació i seguiment amb caràcter permanent del compliment dels acords signats per a l'estabilitat parlamentària.

• Periodicitat: amb caràcter regular i per acord de les presidències de qualsevol dels dos grups parlamentaris.

• Participants: els presidents dels grups parlamentaris de CiU i ERC i d'altres que, per mutu acord, s'estimin convenients. La composició del comitè serà paritària entre les dues formacions polítiques.

b) Comissió de Coordinació Parlamentària.

• Objectiu: fer el seguiment del compliment, en l'àmbit parlamentari, dels acords programàtics i la coordinació amb l'acció de Govern, i fer les propostes i els suggeriments que escaigui. Fer seguiment, resoldre i acordar totes les qüestions del dia a dia de l'activitat parlamentària.

• Periodicitat: setmanal

• Participants: Portaveus i portaveus adjunts dels dos grups parlamentaris. Un representant del Govern amb visió i incidència transversal de la seva actuació. També hi podran participar els diputats i les diputades o membres en representació del Govern o tècnics dels partits CiU i ERC que, per raó d'una temàtica que s'hagi de tractar, sigui d'interès que hi participin.

La composició de la Comissió serà paritària entre les dues formacions polítiques.

c) Grup de Treball Pressupostaris.

• Objectiu: analitzar l'evolució de l'execució pressupostària (ingressos i despeses), l'estat d'execució dels acords en aquesta matèria i l'evolució i l'estat de la tresoreria.

• Periodicitat: mensual.

• Participants: responsables del Departament d'Economia i representants dels dos grups parlamentaris de manera paritària.

d) Grup de Treball de la Consulta.

• Objectiu: analitzar l'estratègia i l'evolució de les accions previstes i les pactades en tots els ordres per arribar a fer efectiva la consulta. Seguiment de l'activitat legislativa i parlamentària entorn de la consulta.

• Periodicitat: reunió mensual.

• Participants: representants de les dues forces polítiques signants de forma paritària, i representants del Govern.

e) Grups de Treball sectorial:

• Objectiu: consensuar mesures i polítiques en el marc de les polítiques sectorials que la Comissió de Coordinació Parlamentària consideri oportunes.

• Temporalitat: la que s'estableixi en funció de les necessitats de tractament de la política sectorial.

• Participants: membres del Govern i representants de les forces polítiques que la Comissió de Coordinació consideri més oportuns en funció de l'àmbit sectorial que s'hagi de tractar. En tot cas, la composició dels grups de treball serà paritària entre les dues forces polítiques.

En el moment de la signatura d'aquest acord, les dues parts signatàries ja han acordat constituir cinc grups de treball, atenent la complexitat d'algunes de les polítiques sectorials que cal tractar, perquè debatin i consensuïn el posicionament per fer efectiva l'estabilitat parlamentària. Els grups de treball acordats són:

– Grup de Treball sobre Educació

– Grup de Treball sobre Salut

– Grup de Treball sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

– Grup de Treball sobre la Funció Pública

– Grup de Treball sobre Universitats

SETÈ.- Els presidents dels grups parlamentaris, que es podran incorporar en qualsevol de les comissions o els grups de treball esmentats, podran convocar les reunions entre els dos grups parlamentaris que estimin convenients, amb l'objectiu d'enfortir o aprofundir l'estabilitat parlamentària de l'acció del Govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.