Política

Collboni: “La Constitució no pot ser un mur de contenció per a les aspiracions democràtiques d'un poble”

El portaveu del PSC argumenta que fora la Constitució espanyola “només hi pot haver-hi la seva reforma”

Jaume Collboni avança que els socialistes volen que la llei electoral obligui a fer primàries obertes a tots els partits

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha defensat de nou aquest dilluns la reforma de la Constitució com a únic camí possible per assolir les aspiracions polítiques de Catalunya. En concret, i segons ha assegurat en una entrevista a Els Matins de TV3, al seu entendre, “la Constitució no pot ser un mur de contenció per a les aspiracions democràtiques d'un poble. Ara bé, fora de la Constitució només hi pot haver-hi la seva reforma”. I és que, considera que s'ha establert que per canviar una llei “cal majoria parlamentària i pretendre saltar-se això és un perill per a la convivència”.

A més, el portaveu dels socialistes catalans ha explicat que volen que la llei electoral que treballa el Parlament inclogui la obligatorietat de celebrar primàries obertes a tots els partits, com les que celebrarà el seu partit. Collboni ha avançat que la seva proposta ja ha estat presentada a la ponència conjunta que per aquesta llei s'està reunint setmanalment al Parlament. Ara, espera que com passa “als Estats Units o Alemanya” es pugui regular legalment el procés de tria de candidats per totes les formacions. “Suposaria una garantia en els procediments democràtics”, ha dit, tot afegint que la pròpia Constitució marca que la tria “ha de ser democràtica”.

Respecte a la cimera econòmica i social que s'havia de celebrar dissabte i que, finalment, es va suspendre, ha volgut remarcar que la bateria de propostes que portava el PSC per pactar responien a la voluntat d'emprendre accions concretes. “Teníem clar que havíem de sortir amb mesures en àrees de consens bàsic per tenir una societat digna i decent”, ha afirmat. Cal recordar que el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, va explicar divendres que el PSC volia tancar “acords que estan al marge de les possibilitats econòmiques de la Generalitat” que, segons els seus càlculs, sumaven 6.000 milions d'euros.

Per altra banda, Collboni ha anunciat, que tal i com està plantejat ara, la seva formació “descarta donar suport al pressupost de la Generalitat”. No obstant, ha afirmat que el PSC és partidari de flexibilitzar l'objectiu de dèficit del govern, així com de “mantenir el benestar bàsic de la societat i que la càrrega de la crisi es reparteixi equitativament entre tots”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES