Política

MONTSE SURROCA

DIPUTADA DE CIU AL CONGRÉS I MEMBRE DEL COMITÈ DE GOVERN D'UNIÓ

“Duran diu el mateix que Mas pel que fa al procés”

camí · “A Unió defensem el dret a decidir des del 1931 i tenim gent directament implicada en la transició. No sé què més se'ns ha d'exigir per visualitzar que estem en aquest procés”

“El pacte diu que s'ha de fer el 2014 i farem tot el possible perquè sigui així”

“És una expressió festiva del que reclama Catalunya”

Montse Surroca és diputada de CiU al Congrés i forma part de la direcció nacional d'Unió i també de Girona. La seva formació dóna suport al concert Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat, que El Punt Avui organitza el pròxim 3 d'agost a Girona. Surroca parla d'aquest esdeveniment i de l'actualitat política.

En quin moment estem del procés que es va iniciar després de les eleccions i que té com a objectiu que els catalans puguin decidir el seu futur?
Anem avançant a poc a poc, un pas darrere l'altre. Fa relativament poc va haver-hi la fotografia conjunta del pacte nacional, en què es van veure juntes les forces polítiques i les de la societat civil. Va ser una reunió molt important i hem de continuar per aquest camí transversal, que sumi.
Quina valoració fa del pacte amb ERC? Algunes vegades el seu partit ha estat bastant crític amb els republicans...
És lògic que hi pugui haver tibantors. Entra dins la normalitat que en algun moment hi hagi visions diferents, perquè el pacte l'hem subscrit diversos partits. Del que es tracta és de complir el text i, si hi ha qualsevol discrepància, se n'ha de parlar i intentar resoldre-la. Per part de CiU s'està complint el que es va acordar.
Però des de la federació s'insisteix que ERC es desgasta molt poc des de fora del govern.
La posició d'ERC és més còmoda. És de sentit comú veure que no rep el desgast de qui governa i ha de prendre una sèrie de decisions que a vegades no són agradables, però sí necessàries.
La consulta s'ha de celebrar el 2014, o no ens hem d'encotillar tant?
El pacte diu el 2014 i, per tant, hem de fer tot el possible perquè sigui així. I amb caràcter excepcional, si les circumstàncies ho aconsellessin, s'ajornaria, però nosaltres treballem perquè sigui el 2014. És el compromís que tenim tots, i Unió diu el mateix que CDC.
Hi ha sectors que acusen UDC i Duran i Lleida d'intentar frenar el procés. Què els diria?
No ho veig així. Duran diu exactament el mateix que Mas respecte al procés. Que s'ha d'anar pas a pas per aconseguir aquesta transversalitat, que és absolutament necessària si volem mantenir la cohesió del país i si volem que el màxim de gent sumi a favor del dret a decidir. Sí que Unió pot tenir els seus matisos, però s'ha de recordar que CDC i UDC som partits diferents. També s'ha de donar valor al fet que Unió defensa el dret a decidir des del 1931 i que tenim gent del partit directament implicada en el procés, com ara la presidenta del Parlament, que presideix la comissió del dret a decidir, o Joan Rigol, que ha de fer el document del pacte nacional. No sé què més s'ha d'exigir a Unió per visualitzar que estem en aquest procés.
A què atribueix, doncs, aquest qüestionament?
Les posicions s'han radicalitzat i s'identifica dret a decidir amb independència i Unió té el seu propi model. Potser no som capaços de traslladar el nostre missatge, que és una mica més complex. Nosaltres volem que el poble de Catalunya plenament sobirà es pronunciï, però és indissociable que es mantingui la cohesió social. Hem de sumar i a vegades els blancs i els negres no sumen i és aquí on nosaltres ens hem mantingut sempre.
En aquesta suma hi veu els socialistes?
Tant de bo. A Granada van tenir les seves dificultats, però valorem que treballin per fer sentir més la veu del PSC, perquè ara a Madrid estan desapareguts.
Fa unes setmanes va haver-hi una crisi entre CDC i UDC, i es va especular amb la possibilitat que Duran deixés la secretaria general de CiU...
Vaig estar-hi directament implicada, perquè arriba un moment que et canses de veure com des de Convergència es qüestiona la posició de Duran, mentre que des d'Unió la lleialtat sempre ha estat absoluta. Ara ja s'ha girat full, però ho emmarco també dins de la relació normal entre dos partits. Precisament aquestes diferents veus són les que enriqueixen CiU.
Vostè és diputada a Madrid. Com es viu allà tot el procés català? Se'l prenen seriosament?
Viuen d'esquena a la realitat del que està passant i probablement per això estem en aquest punt. Ells consideren que cada cop ens radicalitzem més, però no veig que tinguin intenció de moure fitxa.
Ara, a Madrid, el gran centre d'atenció és el cas Bárcenas.
És inadmissible que Rajoy no doni explicacions. No pot ser que hi hagi tantes preguntes obertes i el president del govern espanyol no doni respostes.
Parlem del concert a Girona. Com veu aquesta iniciativa?
És una expressió festiva del que reclama el poble de Catalunya, que no és res més que llibertat i democràcia. Ens sembla bé que tothom s'hi pugui expressar i per això Unió s'hi ha sumat a Girona. Concerts com aquest, el del Camp Nou o la cadena humana són expressions dels catalans i manifestacions de cap on volem que el país vagi. I s'ha de destacar que això sorgeix des de baix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona