Política

El Congrés aprova la LOMQE només amb els vots del PP

L'oposició rebutja la Llei Wert amb l'excepció de Foro Austurias i UPN que s'abstenen

El projecte anirà ara al Senat per fer l'últim tram

El ple del Congrés ha aprovat aquest dijous la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l'Ensenyament (LOMCE) només amb els vots del PP, l'abstenció de Foro Asturias i UPN, i el rebuig de la resta d'oposició. El projecte arriba ara al Senat per fer l'últim tram. Pel camí, ha superat 11 esmenes a la totalitat i només ha introduït 36 de les 700 esmenes parcials presentades per l'oposició. Entre les aprovades hi ha les pactades amb UPyD per enfortir el castellà com a vehicular. La llei estableix un mecanisme per forçar la Generalitat a oferir educació en castellà que l'obliga a pagar escoles privades als alumnes que ho sol·licitin quan el centre públic no ofereixi aquesta opció.

La Llei introdueix novetats destacades que, entre altres, impliquen que hi haurà avaluacions externes a tots els centres de primària i una revàlida final a secundària i Batxillerat que determinarà el ministeri. Aquest últim examen substitueix la selectivitat i les universitats podran fer una prova específica per a l'accés. També introdueix els itineraris diferenciats als 15 anys, suprimeix l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania com a obligatòria i estableix que Religió computarà per a la nota.

Pel que fa a la llengua, deixa clar que el castellà és llengua vehicular de l'ensenyament a tot l'Estat i dicta que les comunitats autònomes que tenen una altra llengua han d'ofertar l'ensenyament en la llengua de tot l'Estat. Per garantir-ho, estableix que l'administració general “assumirà integrament” la despesa de l'escolarització en una escola privada als alumnes que vulguin estudiar en castellà i no ho puguin fer en un centre públic, i després restarà aquests diners del finançament de la comunitat autònoma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

Sánchez anuncia que es manté com a president del govern

barcelona
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona