Societat

Contrareforma conservadora

La nova norma educativa dóna més pes a la religió catòlica i fa un gir cap a postulats de dretes

Els alumnes d'ESO se separaran a quart curs en funció de si volen estudiar batxillerat o formació professional

La LOMQE
blinda els concerts a les escoles que separen
per raó de sexe

La llei Wert ha provocat un terratrèmol en la societat catalana. Mai ningú havia desafiat d'una manera tan clara el model d'escola en català, ni havia intentat controlar tan clarament els continguts de les assignatures. Però més enllà de l'ofensiva recentralitzadora, la LOMQE presenta canvis profunds en l'organització de l'itinerari acadèmic i fa un gir cap a posicions extremadament conservadores més pròpies de temps passats. Aquestes són les altres claus de la llei Wert.

Reforma de l'ESO

En vista de la impossibilitat pressupostària i organitzativa d'implantar un batxillerat de tres anys, com inicialment pretenia Wert, el govern espanyol ha optat per separar els alumnes de quart d'ESO en dos itineraris: els ensenyaments acadèmics, per als qui volen fer batxillerat, i els aplicats, per als qui opten per la formació professional. El títol de graduat en ESO serà diferent.

Accés a la universitat

La selectivitat queda abolida i cada universitat farà les seves pròpies proves d'accés, que faran mitjana amb la nota del batxillerat. A Catalunya, les universitats establiran un sistema comú d'accés en què hi haurà prova de català.

Direcció dels centres

Els consells escolars tindran un caràcter merament consultiu. Els directors dels centres, en canvi, tindran molt més poder.

Religió

L'assignatura de religió tindrà més hores, serà avaluable i comptarà per a l'obtenció de beques. La LOMQE suprimeix l'assignatura d'educació per a la ciutadania.

Segregació

La llei blinda els concerts a les escoles que separen els nens de les nenes, la majoria de l'Opus Dei. Les esmenes pactades entre el PP i CiU han eliminat l'obligatorietat d'una “justificació objectiva i raonable” per segregar els alumnes per raó de sexe.

Escola concertada

La LOMQE elimina el deure de l'administració d'oferir prou “places públiques” per a tots els estudiants, la qual cosa afavoreix les matriculacions als centres concertats en detriment dels públics.

Rànquings

L'administració es reserva la possibilitat de fer públics els resultats acadèmics dels centres, una pràctica que la comunitat educativa i el govern català rebutgen perquè pot comportar l'estigmatització de les escoles d'entorns més desafavorits.

Prioritat curricular

Les assignatures instrumentals (llengües i matemàtiques) guanyen pes en detriment d'altres com ara la història i la filosofia. Els contraris a aquest canvi acusen Wert de voler liquidar el pensament crític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA
mobilitat

Tarragona torna a canviar la regulació de l’aparcament a Joan XXIII

Tarragona
MEMÒRIA

ERC urgeix a restituir el faristol malmès de ‘la casa dels horrors’

barcelona
salut

Detecten un centenar de càncers de còlon i recte en deu anys

palamós

Reobren parcialment les dutxes dels equipaments esportius municipals

Gavà
educació

Denuncien més agressions verbals i físiques a docents als centres de Sant Adrià de Besòs

SANT ADRIÀ DEL BESÒS

Diversos municipis del Gironès i la Selva superen els 50 litres de pluja

girona
judicial

Condemnats quatre mossos per detenir il·legalment, vexar i agredir un jove pel toc de queda

BARCELONA

La Generalitat adjudica les obres de construcció del tercer CAP

Castelldefels