Política

Santamaría fa una crida “a la reflexió” abans de votar la llei de consultes

La vicepresidenta del govern espanyol subratlla de nou que ara és el moment per a l'estabilitat i “per treballar junts”

Avisa Artur Mas que no pot plantejar “un incompliment de la llei” pensant en obtenir més recursos de l'Estat

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha fet una crida a la reflexió davant el debat sobre la llei de consultes que aquesta tarda celebra el Parlament de Catalunya i ha apel·lat a “unir i no dividir”, a no generar fractures i a complir la llei i la Constitució. Concretament, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría ha posat èmfasi en les diferències entre el model escocès i Catalunya, i ha recordat que Espanya té un dels marges més alts d'autogovern autonòmic i és un dels Estats més descentralitzats del món, “si no el que més”.

També ha insistit que el referèndum a Escòcia s'ha desenvolupat complint les regles democràtiques, ja que va ser autoritzat pel Parlament britànic, i d'acord a les lleis del Regne Unit. Per això, ha afegit: “Respectem els procediments democràtics que se segueixen en altres Estats d'acord amb les seves regles, igual que recollim d'altres el respecte a les nostres regles. No partim ni de la mateixa legislació ni del mateix desenvolupament de l'autogovern”.

La vicepresidenta ha apel·lat al respecte a aquestes regles, que a Espanya “són les que són”, ha insistit, després de recordar que tant el Tribunal Constitucional, per unanimitat, com el Parlament han deixat clar que no es poden celebrar referèndum d'autodeterminació.

“Tots estem obligats a respectar les lleis”, ha advertit Sáenz de Santamaría, qui això no obstant ha tornat a mostrar la disposició al diàleg del govern espanyol, sempre complint la llei, com es fa en altres estats. Preguntada per si hi ha marges per a majors concessions a Catalunya -com ha anunciat el primer ministre britànic, David Cameron, respecte a Escòcia-, Saénz de Santamaría s'ha remès al procés de finançament autonòmic, que encara “ha d'actualitzar-se”, quan la superació de la crisi i la recuperació econòmica ho permeti.

Dit això, ha subratllat de nou que ara és el moment per a l'estabilitat i “per treballar junts”, ha estat clara en rebutjar que aquesta negociació es vinculi a “cap procés”.

El que no pot plantejar-se és “incomplir la legalitat per veure què obtinc” o que “algú digui que no complirà la llei a veure si em donen alguna cosa”, ha dit la vicepresidenta, qui ha insistit que “les coses han de fer-se dins del marc democràtic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX