Milers per la independència

Laporta, que va ser el focus de totes les mirades, no descarta que demà vagi a Arenys de Munt per donar suport a la consulta

El gros dels manifestants, rere la capçalera de les plataformes sobiranistes i amb el lema Som una nació, volem un estat propi, va criticar la via autonomista de l'Estatut i va demanar a crits la independència. En un clima festiu i amb un concert en moviment de la Companyia Elèctrica Dharma, Sobirania i Progrés, la PDD i Deumil.cat van ser els més seguits gràcies en part a la mediàtica fila zero, formada per Laporta, l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, el periodista Miquel Calçada i l'actor Joel Joan, entre d'altres. Laporta, que va matisar que assistia a la marxa a títol individual, va reivindicar que aquesta és la «millor manera» que té el poble de Catalunya d'expressar-se «per reclamar les seves llibertats». Al centre neuràlgic de la marxa, l'advocat i mandatari barcelonista saludava amb eufòria els assistents, feia el senyal de victòria i, en síntesi, va mostrar la seva cara més política. A més, no va descartar una visita demà a Arenys de Munt per donar suport a la consulta sobre la independència. «Si jo fos d'Arenys, aniria a votar, i donaria el meu suport al ‘sí'», va afegir-hi el president barcelonista.

Els manifestos de les tres convocatòries van centrar-se en la reivindicació de la independència. A partir d'aquí sorgien les diferents vies per assolir-la. Simbòlicament, totes tres marxes van coincidir a la plaça Urquinaona com a punt d'inici, però van triar diversos finals: ERC, al monument a Casanova; les organitzacions d'esquerra extraparlamentària, al Fossar de les Moreres, i el gros dels participants, a l'Arc de Triomf. Rere les plataformes, venien els partits. Entre EUiA i ERC, Reagrupament va debutar en una Diada amb Joan Carretero i uns 250 seguidors vestits amb samarretes de color granat. El partit amb més poder de convocatòria, però, va ser ERC, amb prop d'un miler. El líder republicà, Joan Puigcercós, que encapçalava la marxa amb la plana major del partit però sense el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, va pronosticar que el TC «donarà en breu l'estocada final a l'Estatut», i va qualificar de «colla de corruptes» els ministeris de l'Estat.

Crema de banderes

La manifestació liderada per Endavant, la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI), Maulets i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, amb la novetat enguany de la CUP, va reunir prop de 7.000 persones. Al Fossar de les Moreres i després que Cesk Freixas cantés Els Segadors i La Internacional, dos activistes encaputxats van cremar banderes dels estats espanyol i francès i un retrat del monarca Joan Carles de cap per avall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona