Política

A punt de pacte

ERC es compromet a complir “fins a l'última coma” la proposta de Mas i renuncia a portar independents a la llista

CDC insta els republicans a dur la resposta a la taula de negociació i UDC recela de l'entesa

Homs dóna per fet que si hi ha pacte s'anunciarà a finals de setmana
A CDC encara li cou la jornada de divendres, i Unió s'oposa a l'acord

L'entesa entre CiU i ERC per avançar les eleccions és a molt prop, després que els republicans van matisar ahir per tercer cop des de divendres la seva resposta a la proposta de Mas i es van avenir a complir “fins a l'última coma” la que el president de la Generalitat va situar com a tercera opció. A la pràctica, això vol dir que Esquerra concorrerà als comicis sense cap independent a la seva llista i que l'acord és més a prop que mai tot i els recels d'alguns sectors de CDC dolguts amb els de Junqueras i l'oposició frontal d'UDC. Ahir, Convergència va instar els republicans a portar la resposta definitiva a la taula de negociacions, que avui mateix podria reprendre l'activitat tot i que l'oficialització del pacte es podria dilatar fins al final de la setmana. Mas compareixerà dimarts després de la reunió del govern per fer balanç del curs polític. La decisió sobre l'avançament electoral preveia comunicar-la dijous, en un acte a banda de la seva agenda institucional. En aquest sentit, el conseller de la Presidència Francesc Homs donava per fet ahir que no hi haurà cap comunicació oficial del president fins a finals de setmana. D'altra banda, si hi ha acord hi ha el compromís d'anunciar-lo a les entitats de la societat civil –ANC, Òmnium i AMI– en una
reunió abans de fer-lo públic.

Des que divendres al vespre va donar per fet un pacte negat immediatament per Mas, Esquerra ha anat introduint matisos en el seu discurs. Dissabte va ser la secretària general dels republicans, Marta Rovira, la que va traslladar el compromís de donar prioritat al president per a la confecció de la seva llista amb personalitats rellevants de la societat civil, però sense renunciar als drets dels republicans a incorporar-ne d'altres de l'entorn del partit. I ahir, el portaveu al Congrés i candidat a l'alcaldia de Barcelona Alfred Bosch va anar més enllà i va assegurar que ERC accepta “fins a l'última coma” el contingut de la proposta del president. “Això vol dir que entenem que Mas faci una llista transversal incorporant gent de la societat civil i nosaltres farem la llista amb gent pròpia, que és el que diu textualment la proposta”, va afegir el republicà, que va tancar la seva intervenció amb una crida a l'acord: “Podem salpar, president, som-hi i no fem esperar més el poble de Catalunya”, va emfasitzar. Per si queda algun dubte, Marta Rovira explicita encara més la voluntat dels republicans en l'article que publica avui aquest diari —vegeu plana següent.

La intervenció de Bosch als Tres Tombs de Sant Andreu, a Barcelona, va trobar una ràpida resposta per part del coordinador general de CDC. Josep Rull, també present a la festa, va demanar a Esquerra que traslladi la seva resposta a la taula de negociacions per tancar un acord que, va subratllar, s'ha de “teixir” des del “rigor” i la “serietat”. En la mateixa línia, el conseller de Territori, Santi Vila, va lamentar la imatge donada els últims dies i va insistir en la demanda d'una entesa que faciliti unes eleccions “especials, que serveixin perquè tot el món constati que a Catalunya hi ha un conflicte i que una majoria molt sòlida vol deixar de pertànyer a l'Estat espanyol”.

Unió s'oposa a l'acord

Que l'acord estigui molt a prop no vol dir, però, que estigui tancat. A Convergència encara li cou la jornada de divendres, i a aquests recels s'hi afegeix la ferma disposició d'Unió a acabar la legislatura. El secretari general dels socialcristians, Josep Maria Pelegrí, va insistir que al seu parer “ara mateix no hi ha unitat a Catalunya per fer una consulta definitiva” i va dirigir una severa crítica als partits que demanen eleccions per actuar en un sentit “tàctic” i “mediàtic”. Per aquest motiu, es va mostrar partidari de “no allargar el debat” i descartar l'avançament electoral.

Les crítiques a la situació viscuda els últims dies continuen plovent des de la resta de partits. Ahir, el socialista Miquel Iceta qualificava el panorama d'“espectacle lamentable” i de “vodevil” i tornava a demanar a Mas que “governi o que convoqui eleccions” amb caràcter urgent. Al seu torn, el coordinador general d'EUiA Joan Josep Nuet demanava a Junqueras que trenqui amb Mas i treballi per a una aliança d'esquerres.

Nosaltres estem d'acord fins a l'última coma amb la darrera proposta del president Mas
Alfred Bosch
portaveu d'erc al congrés
Entrem en l'àmbit dels detalls; confiem que abans de 48 hores podrem arribar a un acord
Lluís Salvadó
secretari general adjunt d'erc
Els consensos s'han de teixir a la taula de negociacions des del rigor i la serietat
Josep Rull
coordinador general d'erc
Ara mateix no hi ha unitat, i sense unitat no allargarem el debat i acabarem la legislatura
Josep Maria Pelegrí
secretari general d'uDC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes