Política

ERC insisteix que ja hi ha acord amb CiU i insta Mas a desbloquejar la convocatòria d'eleccions

Tot i dubtar de la legitimitat de la proposta, els republicans accepten no incloure independents a les llistes

ERC ha insistit aquest dilluns que ja hi ha acord amb CiU sobre la fórmula per a presentar-se a les eleccions “constituents”. Esquerra va acceptar divendres una de les tres propostes que els va fer arribar el president de la Generalitat i ara esperen que Artur Mas desbloquegi la convocatòria d'eleccions. “És un obstacle per vostè que ERC pugui concórrer amb independents? Doncs ja no hi ha obstacle”, ha afirmat en roda de premsa la portaveu, Anna Simó. Els republicans han acceptat “fil per randa” les condicions tot i no compartir-les. “Se'ns estan imposant condicions que no són legítimes, però les acatem perquè volem la independència”, ha declarat a TV3 el secretari general adjunt, Lluís Salvadó.

Els republicans no afegiran “ni un” independent a les llistes que confeccionin per a les properes eleccions catalanes, en compliment de l'acord al que insisteixen que han arribat amb CDC, tot i que ni Convergència ni el president de la Generalitat han fet declaracions públiques en aquest sentit. “Fa tres dies que hi ha acord”, ha indicat Simó, tot recordant que divendres mateix Esquerra va respondre afirmativament a una de les tres propostes que un dia abans els hi havia fet arribar Artur Mas.

Des de la direcció d'Esquerra es dubta de la legitimitat de Mas per exigir que no s'incorporin independents a les seves llistes, tot i que ha decidit acceptar l'oferiment per desencallar la convocatòria electoral. Un cop l'acord és vigent (segons ERC), la convocatòria d'eleccions hauria de ser imminent segons els republicans. Simó ha subratllat que depèn exclusivament d'Artur Mas decidir quan convoca les eleccions, però ha advertit que suposaria un greu “problema” que els comicis al Parlament es posposessin més enllà de les eleccions municipals del mes de maig. “Hem arribat a la conclusió que no podem deixar aquest procés en mans de l'agenda espanyola”, ha explicat.

Segons Simó, convocar les eleccions per al mes de març -tal com demanen les entitats sobiranistes- implica signar el decret de convocatòria abans que acabi el mes de gener, fet que fa pràcticament inviable l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat, el debat final dels quals està previst per a la primera setmana de febrer.

L'acord sobre les llistes electorals ha de propiciar una negociació exhaustiva sobre el full de ruta al que ERC i CDC s'haurien de comprometre després de les eleccions. Una negociació que, segons Simó, hauria de començar de forma immediata, ja amb la reunió prevista per aquesta setmana entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras. Simó no ha volgut concretar la data d'aquesta trobada, però ha confirmat que serà durant els propers dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Suïssa

Condemnen un exministre gambià per crims contra la humanitat

barcelona
Política

Mor Imma Costa, alcaldessa de l’Ajuntament del Montmell durant 16 anys

política

Executiva d’ERC tot i que Junqueras s’oferís per liderar-la

barcelona
europa central

El primer ministre d’Eslovàquia, Robert Fico, ferit greu en un atemptat

barcelona
guerra a europa

Les tropes ucraïneses retrocedeixen a Khàrkiv davant l’avenç rus

barcelona
Política

La Fiscalia s’oposa a investigar la Mesa del Parlament per la ILP de la independència

barcelona
judicial

Boye demana ajornar les declaracions dels investigats del cas Tsunami

barcelona
nova caledònia

Quatre morts en les protestes contra l’ampliació del cens electoral a Nouméa

barcelona
política

L’Organització de Nacions No Representades condemna la persecució a l’independentisme

barcelona