Política

El cunyat de Pujol desvincula el llegat de Banca Catalana

Cabana assegura que l'expresident no tenia accions per vendre i no li consta “cap herència ni llegat”

Ekaizer creu que la promiscuïtat entre polítics i empresaris a Catalunya no té precedents

“Jordi Pujol i Soley no tenia accions de Banca Catalana. Els seus fills, no ho sé. Per tant, els diners de la seva fortuna no poden ser fruit de la venda d'accions.” L'advocat, historiador i cofundador de Banca Catalana Francesc Cabana, cunyat de Pujol, va negar ahir al Parlament que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva família obtinguessin la fortuna que ha estat sense regularitzar a Andorra de la venda d'accions. Cabana no va poder donar per vàlida la declaració de l'expresident, ja que, a més a més, segons va confessar, no li consta que el seu sogre deixés “cap herència ni llegat”. Cabana, que desconeix del tot l'origen dels diners, va posar en relleu l'austeritat de l'expresident, comportament, això sí, que va contraposar al del seu nebot Jordi Pujol Ferrussola, la vida de luxe del qual havia estat motiu de conversa amb el seu cunyat, que sempre responia que el fill es guanyava bé la vida, segons va admetre ahir Cabana. Tot i la prudència en les seves declaracions, Cabana va deixar entreveure mostres de la indignació que va sentir en conèixer la notícia quan va explicar, per demostrar el seu desconeixement sobre el tema, que fa un any, i a conseqüència d'una inspecció d'Hisenda, els van posar una sanció de 70.000 euros. “No els teníem i ho vaig comentar a Pujol, però no va moure ni una cella, així que vaig vendre la meva biblioteca”, va lamentar. “No en sabíem res, ni ens ho ensumàvem”, va exclamar diverses vegades.

D'altra banda, el primer compareixent en la comissió va ser el periodista Ernesto Ekaizer. “El capitalisme d'amics”, com va qualificar Ekaizer la simbiosi entre interessos polítics i empresarials, és especialment important a Catalunya, ja que la “teranyina s'estenia al govern” i, a més a més, “sobreviu”, assegura. Aquest periodista, expert en corrupció, va acusar el fill de l'expresident Jordi Pujol Ferrusola d'estar relacionat amb el pagament de comissions. Ekaizer considera que “és impossible ser expert en tot”, contràriament al que es podia llegir en els contractes de Pujol Ferrussola. Tot i els “elements sistèmics de corrupció” que veu en el cas Pujol, Ekaizer també considera que la descoberta de tots aquests afers “amaga” una persecució política a causa del procés sobiranista a Catalunya. El periodista va assenyalar que el Ministeri de l'Interior i les “clavegueres” estan al darrere de les filtracions sobre els comptes bancaris a l'estranger de l'alcalde Trias i del president Mas. “Hi ha una instrumentalització evident si ens atenim a les dades amb què es van produir les filtracions d'esborranys”, va certificar el periodista.

LES FRASES

Primer vaig sentir incredulitat; després, indignació, i ara ja és compassió
Francesc Cabana
advocat i cofundador de banca catalana
Jo he estat el primer pujolista, fins al dia de Sant Jaume
Francesc Cabana
Advocat i cofundador de banca catalana
Si la resposta del govern espanyol al procés sobiranista és la política criminal o fiscal, estem perduts
Ernesto Elkaizer
periodista


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia