Política

Política

Tres estelades i un orinal

La CUP, l'ANC i la plataforma Calella Decideix Independència escenifiquen amb humor el rebuig a l'agent de la Policía Nacional que es va pixar en una estelada

Reclamen que es derivin responsabilitats polítiques de l'afer

Davant d'un acte vergonyós, incívic i denunciable, res millor que una resposta intel·ligent i amb una gran dosi d'humor. L'assemblea local de l'ANC, la CUP i la plataforma Calella Decideix Independència van organitzar ahir un acte reivindicatiu i de protesta ciutadana contra l'agent de la Policía Nacional que dimecres passat a la matinada va arrencar del sostre d'un pub del municipi una estelada, va sortir al carrer i s'hi va pixar a sobre. Els convocats, a través de les xarxes socials, es van donar cita a les cinc de la tarda a davant de l'establiment, el Golden Gloves del carrer Jovara.

Aguantant el fred que ha tornat per sorpresa a recordar-nos que encara som a l'hivern, el públic congregat es va trobar amb un acte poc habitual. El portaveu de la CUP, Jan Catà i el de l'ANC, Xavier Ponsdomènech duien a les mans no una, si no, tres versions d'estelades: la de l'estrella blanca amb el fons blau, la vermella amb el fons groc i l'estelada negra. Totes tres les van entregar al propietari del pub, Richard Evans, perquè les pengés en el lloc que havia deixat buit la que es va endur el policia.

A més, però, tenien un altre regal per ell. Un orinal infantil d'aquells que permeten que els bebès s'hi asseguin com si fos un tron. “Hem cregut oportú que el tingués per si algun client més en té necessitat i per evitar que hagi de sortir al carrer”, va explicar Ponsdomènech. La broma va ser molt celebrada, però els organitzadors de l'acte es van posar seriosos per denunciar l'episodi, que van tornar a condemnar, i per reclamar responsabilitats polítiques de l'afer. “No en tenim prou amb el rebuig i les paraules. No podem permetre que un agent de l'autoritat humiliï un símbol de la nostra llibertat mentre que un ciutadà que entra amb una estelada a un pavelló pot acabar multat i passant una nit a la garjola”, va recordar Ponsdomènech. Catà hi va afegir que les seves formacions continuarien reaccionant contra els atacs a la dignitat de Catalunya i va lamentar el fet que la matinada de dimecres ni la policia local ni els Mossos d'Esquadra no presentessin cap denúncia contra el policia nacional. “Com a mínim va infringir l'ordenança de civisme orinant al carrer”, van assenyalar. L'agent, que anava amb un grup de tres companys més, i tots fora de servei, es va enfrontar amb un grup de joves que estaven fumant a fora del pub. En un moment de la discussió, l'home va entrar al local, va despenjar del sostre l'estelada i va a tornar a sortir al carrer on se la va refregar pel cul i després s'hi va pixar. Quan els agents dels Mossos van arribar, l'agent havia fugit amb la bandera.

El cas ha revifat la crítica de certs sectors de la ciutadania calellenca sobre la presència permanent d'un nombrós contingent d'agents estatals a la zona des del setembre passat. A l'Ajuntament, l'alcaldessa, Montserrat Candini (CiU), ha exigit a la direcció del cos policial que investiguin el cas i a ERC, el diputat Joan Tardà ha reclamat la compareixença del ministre de l'Interior perquè expliqui en el Congrés no tan sols l'episodi, sinó per què hi ha tants de policies nacionals desplegats al Maresme.

Desplegats
El nombre total d'agents de la Policía Nacional desplegats a Calella i a Pineda –en el primer municipi s'hostatgen i en el segon hi tenen les furgonetes– és un misteri. La Jefatura Superior de Policía de Cataluña no facilita dades per mesures de seguretat, però hi ha hagut moments que s'han comptat més de 50 furgonetes aparcades i fins a 300 policies. Els agents sí que són fàcilment identificables quan estan fora de servei, perquè acostumen a desplaçar-se en grup, i freqüenten determinats locals d'oci de Calella. Fins a l'episodi de l'estelada no es tenia constància de cap altre incident protagonitzat per agents d'aquest cos, que majoritàriament mantenen distància amb els ciutadans i actuen amb nor-malitat i sense cri-dar l'atenció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona