Política

Mataró farà una consulta per decidir si entra a l'AMI

La proposta, presentada per la CUP, rep el suport de CiU, ERC, VoleMataró, ICV-EUiA i la regidora no adscrita

El PSC alerta de les dificultats i els dubtes legals per tirar endavant el referèndum

Els veïns de Mataró seran els que decidiran, a través d'una consulta popular, si la ciutat s'adhereix a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Tot i que no és el primer cop que el ple debat la incorporació a aquesta entitat, no ha estat fins ara, amb una nova correlació de forces, que s'ha pogut tirar endavant. La proposta, que havia presentat el grup de la CUP, va rebre el suport de CiU, ERC, VoleMataró i ICV-EUiA, i de la nova regidora no adscrita, Ana María Caballero, i estableix un termini de noranta dies perquè el govern local acompleixi l'acord. En aquest sentit, el bipartit de Mataró, tal com s'esperava, es va dividir, i convergents i socialistes van evidenciar que en qüestions nacionals no hi ha marge d'entesa. De fet, des del PSC ja van alertar de les dificultats i els dubtes legals per fer una consulta d'aquestes característiques i en el termini de temps que s'ha previst.

El regidor de la CUP Juli Cuéllar va explicar que a Mataró hi ha “una majoria social sobiranista” i que l'adhesió a l'AMI, que ja han fet 27 dels 30 municipis maresmencs, ha de servir per “situar la ciutat al capdavant del procés de ruptura amb la Constitució Espanyola”. “Estem en una cruïlla històrica amb dues opcions: seguir com sempre, lligats de mans i peus, o apostar per un escenari de sobirania”, hi va afegir. Sobre la necessitat de fer una consulta, ho va defensar perquè és la fórmula idònia per aconseguir un consens ampli acceptat per tothom.

Aquesta proposta, però, no va ser l'única, ja que CiU i ERC en van presentar una altra que no va prosperar perquè l'adhesió a l'AMI fos directa i sense haver de fer cap consulta. En aquesta ocasió va ser necessari el vot de qualitat de l'alcalde, el socialista David Bote, per desfer l'empat entre els partidaris i els detractors d'entrar-hi, ja que ICV-EUiA i VoleMataró van preferir abstenir-se. Del debat previ, i quan falten tres setmanes per a les eleccions del 27-S, tots els grups van deixar clares les posicions. Els que hi estaven a favor van posar de manifest la voluntat de no quedar al marge “d'un moment històric”, d'aconseguir que Mataró sigui també “protagonista actiu en l'exercici del dret a decidir pel futur polític del país”, però també de la necessitat que tothom es defineixi en aquest procés.

El PSC, el PP, Ciutadans i Plataforma per Catalunya es van oposar fermament a la proposta. La portaveu dels socialistes, Núria Moreno, ho van justificar pel fet que l'AMI no és una associació neutral, sinó més aviat tot el contrari, i que adherir-s'hi no s'adiu amb “una ciutat plural com Mataró”. Per la seva banda, el regidor de C's Xavier Caravaca, a banda de qualificar l'AMI de “club colpista”, va recordar que, com a partit constitucionalista, no combreguen amb una entitat que s'ha autoexclòs de la carta magna i amb un procés que “fa perillar la convivència social i la pau civil, i que deixarà fora més de la meitat dels catalans”. El PP va lamentar “les hores perdudes” que s'han dedicat al debat identitari, en lloc de parlar dels problemes reals de la ciutat.

LA XIFRA

90
dies
té el govern municipal del PSC i CiU per acomplir l'acord aprovat de convocar una consulta popular.

Doble protesta al davant de l'ajuntament

Dues concentracions, una de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública per denunciar les retallades a l'hospital i l'altra, en contra de la Festa al Cel, van coincidir minuts abans de l'inici del ple.

Picabaralla entre les regidores de VoleMataró

La ja exregidora de VoleMataró, Anna Maria Caballero, va aclarir durant el ple que marxa del grup per “voluntat pròpia” i per “la manca d'enteniment” amb la portaveu de la formació, Montse Morón, amb qui no comparteix les maneres de fer. A més, va dir que no marxa del partit. Al seu torn, Morón la va titllar de “trànsfuga” i li va exigir que “per dignitat i honradesa” torni l'acta de regidora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia