Política

Última empenta a la Via Lliure

L'ANC fa una crida per aconseguir que 125.000 persones més s'inscriguin a la mobilització de la Meridiana per cobrir els trams amb poca ocupació i garantir-ne l'èxit

Jordi Sànchez recorda que la manifestació serà “la postal que enviarem al món”

Les inscripcionses mantindran obertes
fins a unes hores abans
de la macromobilització
Un punteravançarà entre la gent i crearà l'efecte d'una cremallera des de l'aire

Quan falta menys d'una setmana per a la gran mobilització a la Meridiana, més de 360.000 persones ja estan inscrites per participar en la Via Lliure, però l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) s'ha proposat aconseguir que s'hi inscriguin 125.000 persones més abans de l'11 de setembre, és a dir, d'aquest divendres. Per assolir aquest objectiu, el ritme d'inscripcions de les últimes setmanes ha d'augmentar. A L'ANC, però, estan convençuts que és una fita perfectament assolible i que tots els paràmetres indiquen que la d'aquest any tornarà a ser una mobilització històrica com les anteriors.

Tal com va passar amb la Via Catalana de l'any 2013 quan es va demanar que la gent ajudés a omplir les Terres de l'Ebre, en aquest cas s'insisteix que aquells que es decideixin a assistir a la Via Lliure s'apuntin als trams continguts entre l'1 i el 90, que són els que encara tenen una ocupació baixa pocs dies abans de la mobilització.

A aquest efecte, les inscripcions a través del web de la Via Lliure (via.assemblea.cat) continuaran obertes fins a unes hores abans que comenci l'acte. A més, recentment, l'Assemblea ha habilitat un centre de trucades per resoldre dubtes i preguntes sobre la mobilització de la Diada. El telèfon és el 93 522 11 09 i atendrà el públic de 10 a 20 hores.

Aquesta insistència per part de l'organització es deu, d'una banda, a una qüestió logística. “L'onada no arribarà al Parlament amb trams buits”, va alertar Josep Sabaté, coordinador de la Via Lliure. D'altra banda, la mobilització d'enguany vol servir de pont entre el 9-N i el 27-S, i ha de ser “la postal que enviem al món”, en paraules del president de l'ANC, Jordi Sànchez.

Aquest any, la Via Lliure recorrerà més de cinc quilòmetres al llarg de la Meridiana. Des de l'altura del carrer Rosselló-Pòrcel fins a les portes del parc de la Ciutadella. A diferència de l'any passat, s'omplirà l'avinguda de façana a façana: és per això que el projecte requereix més gent. Aquest recorregut s'ha dividit en 135 trams –tants com escons té el Parlament– i alhora en deu eixos, que representen els valors sobre els quals s'ha de construir la nova república catalana.

Els valors de la república

Equilibri territorial, diversitat, solidaritat, obertura al món, sostenibilitat, igualtat, innovació, regeneració democràtica, educació i cultura, i benestar i justícia social són els conceptes escollits. A cadascun li correspondrà un color diferent. D'aquesta manera, el vermell i el groc, que havien estat els protagonistes tradicionals de les diades anteriors, seran substituïts, en primer lloc, pel blanc i, seguidament, per una onada de colors que vol simbolitzar el caràcter divers i transversal de la mobilització.

La Via Lliure, pas a pas

A les quatre de la tarda, els assistents estan convocats a situar-se al seu tram. Des d'aquesta hora i fins a les 17.14, geganters, bastoners i altres entitats de cultura popular podran fer les actuacions que desitgin. La idea és que n'hi hagi una en cada tram. La imatge aèria durant aquesta estona mostrarà una Meridiana tenyida de blanc, per l'efecte de les samarretes.

A les 17.14 hores, començarà pròpiament la performance en què consistirà la Via Lliure. Un punter gegant de color groc, de 4 metres d'ample per 8 de llarg, es desplaçarà per un passadís central. Personalitats del món de l'esport català, que l'organització confirmarà en els pròxims dies, seran els encarregats d'arrossegar-lo. A mesura que el punter avanci, el carril s'anirà tancant, de manera que es crearà l'efecte d'una cremallera. Al seu voltant, els assistents aixecaran els seus punters i ompliran la via amb els colors dels deu eixos.

El pas del punter anirà acompanyat dels castells que aniran aixecant les més de seixanta colles que han confirmat assistència, que estaran distribuïdes territorialment segons la seva procedència. Juntament amb milers de timbalers d'arreu del país, crearan una onada visual i sonora que escortarà el punter fins a les portes del Parlament.

Quan el punter gegant arribi a l'escenari, ubicat al final del recorregut, el Cor Jove de l'Orfeó Català i les solistes Gemma Humet, premi Fortuny, i Mercè Martínez interpretaran Venim del nord, venim del sud, de Lluís Llach, amb els arranjaments i el piano d'Albert Guinovart.

Està previst que l'acte duri una hora i mitja aproximadament, incloent-hi els parlaments finals a càrrec dels presidents de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Quim Torra, i de la coordinadora de l'àrea internacional de l'ANC, Liz Castro, que es dirigirà al món amb un missatge en anglès.

Per tancar l'acte, està previst que músics de diversos orígens que resideixen a Catalunya, juntament amb músics catalans, interpretin la versió de Barcelona té molt poder que Peret va fer per al Concert per la Llibertat del 2013 –en què va canviar Barcelona per Catalunya– perquè tota la Meridiana sigui una festa.

Per tal que tothom sàpiga quin és el seu paper i ningú vagi despistat a la Via Lliure, l'Assemblea Nacional Catalana ja ha fet públic a la xarxa un vídeo amb les instruccions per garantir l'èxit de la mobilització. Així mateix, durant els pròxims dies es repartiran més d'un milió de díptics arreu de Catalunya amb els passos a seguir durant la jornada.

Com a novetat d'aquest any, la divisió per eixos es complementarà amb els diversos grups i col·lectius de la societat civil que han volgut formar part d'aquest acte per fer sentir les seves reivindicacions també amb vista a la construcció del nou país.

17.14
És l'hora
en què començarà a moure's el punter. Hi haurà actuacions de colles i entitats de cultura popular ja des de les quatre de la tarda.
135
trams
tindrà la Via Lliure, tants com escons té el Parlament de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona