Política

A la quarta va la vençuda

via lliu

Centenars de milers de ciutadans responen a la crida i ompliran avui la Meridiana per reivindicar una república catalana

Demanen que tothom sigui a les quatre al seu tram, per poder crear una gran onada fins al Parlament

A la quarta ha de ser la vençuda. Amb aquesta il·lusió, centenars de milers de ciutadans tornaran a sortir avui al carrer per reclamar Via Lliure cap a la República Catalana, en el que es preveu que serà una nova demostració multitudinària de força del sobiranisme que donarà la volta al món. “Ja podem dir amb tranquil·litat que la Meridiana estarà plena”, va indicar ahir Jordi Sànchez, president de l'ANC, en comprovar que la majoria dels 135 trams estaven complets o tenien alta ocupació, i gairebé mig milió de persones ja s'hi havien inscrit. “La realitat ens desbordarà, però ara les xifres ja no són tan importants, sinó garantir l'èxit organitzatiu”, va manifestar a l'ajuntament de Barcelona, on va ser rebut, amb el president d'Òmnium, Quim Torra, per l'alcaldessa, Ada Colau. Ella no anirà a la via pel seu “rang” institucional, i
menys en l'actual “context electoral”, però sí que farà l'ofrena floral al monument a Rafael de Casanova, i seguirà després la manifestació des del centre de seguiment per “estar atenta” i garantir “que sigui un èxit”. Sí que hi aniran en canvi membres de la seva formació, Barcelona en Comú, com ara Gerardo Pisarello i Jaume Asens. Qui no ho confirmarà fins avui serà el president, Artur Mas, que, això sí, podria rebre després els organitzadors. En tot cas, Sànchez entén Mas i Colau, i va recordar que “en cap cas” els responsables polítics i institucionals hi tindran un protagonisme rellevant, reservat a la ciutadania.

Ara és l'Hora, que aglutina l'ANC i Òmnium, ja té a punt la complexa logística organitzativa, en col·laboració estreta amb l'Ajuntament i els Mossos, per rebre i repartir els assistents entre els 5,2 quilòmetres d'avinguda que s'ompliran de cap a cap. Les autoritats han fet una crida perquè la gent arribi a la capital al llarg del matí –s'habilitaran aparcaments especials, prioritàriament per als 2.000 autocars previstos–, tenint en compte a més que els trens de Renfe, per la vaga de maquinistes, només tindran el 100% de freqüència d'un dia festiu entre les dues i les nou. Abans i després, només en passarà un de cada tres. A partir de les tres es tallarà la Meridiana i, progressivament, els carrers que la travessen. La crida és perquè tothom sigui al tram on s'ha inscrit cap a les quatre, quan s'iniciaran actuacions de músics, timbalers, castellers i altres grups de cultura popular per amenitzar l'espera. A les 17.14 h, un punter gegant iniciarà l'onada per un carril central, que s'anirà tancant com una cremallera a mida que passi, mentre la gent aixeca els punters del color de cadascun dels deu trams en què es divideix, representant els grans reptes del nou país. Al final, tothom tornarà a aixecar les cartolines per formar un gran mosaic, just abans dels parlaments i actuacions finals a l'escenari que hi haurà vora la Ciutadella. Tothom ja té les instruccions, i no ha de fallar res. Ni tan sols el temps, com va indicar irònicament el coordinador de l'acte, Josep Sabaté. “Hem decidit que no plourà.”

LES XIFRES

485.000
inscrits
és l'última xifra que va donar ahir al migdia l'organització. Encara hi ha temps fins avui per registrar-s'hi.
220.000
lots
amb samarretes blanques ha venut l'organització, que avui repartirà vora un milió de punters de colors.
2.000
autocars
es preveu que arribin avui a Barcelona. Tenen zones d'aparcament reservades a l'Eixample i el Fòrum.
3.000
voluntaris
participaran aproximadament en l'organització, sobretot perquè la gent es disposi correctament.

TV3 haurà de compensar els unionistes

TV3 i Catalunya Ràdio podran retransmetre la manifestació de la Diada, però “compensant” els partits detractors de la independència amb una projecció pública similar. Així ho va decidir anit la Junta Electoral Central (JEC) després d'admetre, en part, els recursos del PP i el PSC, que consideraven la concentració de la Meridiana un acte electoral pel fet que se celebra en campanya i està avalada per Junts pel Sí i la CUP, malgrat que “no el promoguin formalment”. L'òrgan estatal avala aquesta tesi i obliga la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals de Catalunya a compensar les formacions que no participen en la Via oferint-los espais informatius “en dia festiu, en la mateixa franja horària i en amb la mateixa durada”, i ho hauran de fer “de manera immediata” i en termes de “proporcionalitat”. La JEC, doncs, no prohibeix la retransmissió però anul·la en part la decisió de la Junta Electoral Provincial de Barcelona. Ahir a la nit, fonts de TV3 van assenyalar la intenció de mantenir la retransmissió prevista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona