Política

El carrer atia el plebiscit

el no El PSOE i el PP demanen al seu electorat que voti el 27-S com en unes espanyoles després de la Diada

JxSí fa alerta que el 27-S encara no s'ha guanyat

L'ANC es prepara per emparar la futura desobediència civil

La mobilització massiva de la diada ha reforçat el plebiscit. Ahir els partits unionistes es van desinhibir de resultes de l'èxit de la concentració a la Meridiana i fan una crida estanca a la mobilització dels seus electorats per tal de frenar el procés. Tot i menystenir l'exhibició de força al carrer, el PP va emplaçar els veïns de l'àrea metropolitana a manifestar-se a les urnes. El PSOE va demanar a l'electorat que acostuma a abstenir-se a les eleccions al Parlament que concorri als col·legis electorals. “Ara ens toca a nosaltres”, va proclamar C's. Junts pel Sí, per contra, va advertir que amb la Via Lliure no n'hi haurà prou si no es constitueix una majoria política independentista. Catalunya Sí que Es Pot i Unió es van aferrar a la mobilització per exigir que a Madrid moguin fitxa. L'ANC, mentrestant, ja es prepara per al 28-S. Preveu treballar per donar cobertura a la desobediència civil que considera que haurà d'acompanyar la gestió del full de ruta de l'independentisme, si guanya el plebiscit.

L'endemà de la Diada Societat Civil Catalana va omplir la Meridiana de veles informatives per difondre els avantatges de la pertinença a Espanya. La Via Lliure, que ja va capitalitzar el primer dia de campanya electoral, no només en va condicionar el segon, sinó que va insistir en el caràcter plebiscitari de les eleccions que els partits unionistes es negaven a reconèixer. La crida a aturar l'independentisme va ser unànime en els partits del no. “Prenguem-nos aquestes eleccions com si fossin de debò unes eleccions generals. Diguem a Mas que Catalunya és de tots els catalans”, va proclamar el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, des de Tarragona. Sánchez va intentar reforçar la candidatura de Miquel Iceta brandant el seu projecte federal per a Espanya. El candidat dels socialistes catalans va advertir Mas que no pot incomplir la llei perquè això només ho fan els “delinqüents”, usant el mateix apel·latiu amb què el president de la Generalitat va comparar el tracte del govern espanyol als catalans que promouen una revolució democràtica. Iceta, però, va expressar el seu respecte per la Via Lliure i va demanar a Mariano Rajoy que en prengui nota.

Els del PP, més enllà de la crida al vot útil espanyolista, no es van moure de les acusacions contra el que consideren un ús partidista de la mobilització. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, que va acompanyar ahir Xavier Garcia Albiol, va qualificar la Via Lliure d'“espectacle vergonyós” i va considerar que representa el govern “corrupte i sectari” de Mas. A Luxemburg, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va lamentar que la Diada “ha deixat de ser la festa de tots els catalans”. Albert Rivera va admetre que a la Meridiana hi havia “molta, molta gent”, però va advertir que molts més es manifestaran el 27-S a les urnes.

Junts pel Sí va recordar que el plebiscit es guanya a les eleccions, més enllà del carrer. “Sense això, no seríem on som, però només amb això no arribaríem on hem d'arribar”, va advertir Artur Mas, candidat número 4 per Barcelona, sobre la mobilització. Mas també va criticar que el govern espanyol atribueixi el clam ciutadà als seus propis interessos i maniobres. Va qualificar de “barroer” la identificació de la protesta amb Junts pel Sí i va lamentar que el PP i Catalunya Sí que Es Pot coincideixin en l'argument que la protesta era electoralista. La CUP, però, també va acusar la coalició d'apropiar-se de la concentració.

El cap de cartell de la llista de confluència d'esquerres, Lluís Rabell, va recomanar a Cifuentes que “prengui lliçons de democràcia” i va tornar a reclamar el referèndum. També el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va criticar la “insensatesa” dels que no veuen el maltracte de l'Estat, i va acusar Mas d'“encendre la metxa sense controlar-ne l'explosió”.

448.000
espectadors
són els que ahir va tenir de mitjana el programa “Especial Diada” de TV3.
139.000
viatgers
són els que els FGC van transportar. L'Ajuntament de Barcelona diu que el col·lapse del metro era inevitable.

La CCMA i els partits s'enroquen

El PSC, el PP, Catalunya sí que Es Pot, C's i UDC no estan d'acord amb la proposta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per compensar-los el temps dedicat a la cobertura informativa de la Via Lliure amb entrevistes, amb la mateixa durada i franja horària que la manifestació. El PSC, Catalunya Sí que es Pot i UDC van emplaçar la CCMA a reunir-se per buscar un altre format per complir la resolució de la Junta Electoral Central (JEC), que dijous va determinar que s'havia de destinar un espai equivalent als partits que no assistien a la mobilització de la Diada. El PP, el PSC i Catalunya Sí que Es Pot van recórrer a la JEC per forçar a negociar la CCMA, que manté que és potestat seva i no dels partits la tria de continguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona