Política

Rajoy alerta que hi ha “mecanismes” per evitar el trencament d'Espanya

El president espanyol evita definir quines accions pot emprendre contra Catalunya

També manté que els catalans perdrien drets amb la secessió

El discurs de la por torna a aparèixer en escena per enèsima vegada. El president espanyol, Mariano Rajoy, va recordar ahir que l'Estat té “mecanismes” per evitar el trencament d'Espanya, encara que no va concretar quins, i també va alertar que els ciutadans catalans perdran drets i ajuts amb la independència.

Rajoy es va reunir ahir a porta tancada amb el grup del PP a les Corts per analitzar el nou curs polític i un cop més va assegurar que el govern espanyol no permetrà que ningú esquerdi la unitat espanyola. “Tenim mecanismes per això”, va apuntar lacònicament, encara que no va revelar si es tractava, per exemple, de l'article 155 de la Constitució, en què es preveu la suspensió de l'autonomia... Un cop es va acabar la trobada, Rajoy va atendre els mitjans de comunicació i una part de la seva intervenció es va centrar de nou en el procés català. El líder del PP va acusar els partits independentistes de no detallar quins serien els inconvenients de la secessió i per aquest motiu el seu partit posarà èmfasi en aquest context durant la campanya del 27-S. Segons Rajoy, el PP explicarà que amb la independència Catalunya haurà d'abandonar Europa, els catalans perdran els drets que tenen com a europeus i espanyols i i també veuran disminuïdes moltes ajudes i subvencions, com ara les relacions amb la política agrària comuna. “Es perdrà progrés, benestar i riquesa”, va reblar.

Pel que fa la seva trobada amb Pedro Sánchez a Lleida i la piulada en què apel·lava al lema del PP català Units, guanyem, Rajoy va afirmar que no tenia res a veure amb el líder del PSOE. “Suposo que ells també defensaran la unitat d'Espanya”, va ressaltar, encara que va afegir-hi que no és fàcil unir-se amb aquells que “regalen alcaldies a partits independentistes i radicals”, en al·lusió a Badalona i a Castelldefels.

LES FRASES

S'ha de dir la veritat. La secessió suposaria la sortida de la UE i la pèrdua de drets dels catalans com a espanyols i europeus
A la Diada hi havia molta gent, però van ser moltíssims més els que no van anar-hi
Mariano Rajoy
PRESIDENT ESPANYOL

Menysteniment de la Via Lliure

Mariano Rajoy va menystenir la mobilització de la Via Lliure en què prop de dos
milions de persones es van tornar a manifestar pels carrers de Barcelona. El president espanyol va admetre que hi havia “molta gent”, però va recordar que van ser “moltíssims més els no van anar-hi”. També va subratllar que un president ha de governar per tots els ciutadans i no només per uns quants, cosa que, segons Rajoy, no s'està fent a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona