Política

El Cercle d'Economia defensa una consulta “legal i acordada” si el 27-S hi ha majoria independentista

L'entitat es mostra contrària a una declaració unilateral a partir d'unes eleccions plebiscitàries

Creu, però, que una victòria del Sí obligaria els poders públics a trobar “les vies legals adequades” per canalitzar les aspiracions de la societat catalana

El Cercle d'Economia ha defensat aquest dimecres en un comunicat la necessitat de celebrar una consulta específica, “legal i acordada” sobre la independència de Catalunya si les formacions sobiranistes obtenen un suport “clar” en les eleccions del 27 de setembre. L'entitat es mostra contrària així contrària a una declaració unilateral d'independència (DUI) però està “convençuda que les aspiracions d'una gran majoria de ciutadans de Catalunya” tenen encaix en el nostre ordenament legal”.

L'associació d'empresaris, directius i economistes subratlla els propers comicis al Parlament se celebren en un “clima polític excepcional” i que donarà als resultats “un significat que anirà més enllà d'aquesta finalitat”. Afegeix que el govern que en resulti “estarà legitimat per l'exercici lliure i sobirà dels votants”.

En aquest sentit, considera que si els partits “que porten al seu programa l'opció independentista” obtenen una majoria absoluta el 27-S, “governaran legítimament i hauran acumulat força política en defensa de la seva opció”.

Ara bé, l'entitat creu que “una cosa és sortir reforçat d'unes eleccions” i una altra “molt diferent” és “donar passos” que no respectin la “pluralitat social” i “les regles de l'Estat de Dret”.

“Creiem fermament que qualsevol canvi estructural –i la independència seria la màxima expressió– requereix una majoria qualificada que en cap cas pot desprendre's d'unes eleccions com aquestes, sinó de la legitimitat d'una consulta legal, acordada i ben informada”.

Al mateix temps, sosté que una victòria de les forces polítiques “que no porten al seu programa la independència” no podrà “interpretar-se en el sentit que la societat catalana és partidària de l'statu quo i que no cal canviar res”. “No és així”, admet.

El Cercle assegura que, “malgrat el quietisme i la resistència al canvi que han caracteritzat l'actuació del govern central”, és possible és possible reconèixer les reivindicacions catalanes de més autogovern, un millor model de finançament i reconeixement de la “personalitat política” dins “l'ordenament legal i constitucional”. I creu que les eleccions del 27-S “obren una nova finestra d'oportunitat” per fer-ho a través del “diàleg, l'acord i la reforma”.

“Després del 27-S i de les eleccions generals de desembre l'objectiu prioritari haurà de ser reconciliar el principi de legalitat de l'Estat de Dret amb el principi democràtic. “El primer obliga a respectar les regles i, si s'escau, canviar-les mitjançant els procediments establerts. Però alhora, el principi democràtic, inscrit també en el frontispici de la Constitució, porta els poders públics a trobar les vies legals adequades per canalitzar les aspiracions de canvi existents a la societat”, assenyala la nota.

“Si de forma clara els ciutadans de Catalunya donessin el seu suport a formacions polítiques que porten al seu programa l'opció de la independència, el principi democràtic de la nostra Constitució obligaria els poders públics a trobar una via legal i acordada que permetés celebrar una consulta específica per conèixer el sentir precís dels ciutadans respecte de l'encaix de Catalunya a Espanya”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia