Política

LISETTE LAPOINTE

EX-DIPUTADA SOBIRANISTA QUEBEQUESA

“És greu que no es pugui ni preguntar”

De visita a Catalunya, Lisette Lapointe va participar en els actes de la Via Lliure d'aquest 11 de setembre

Lisette Lapointe va ser diputada al Parlament del Quebec del 2007 al 2012 (pel Partit Quebequès i a continuació com a independent, però mantenint-se en l'àmbit sobiranista). Bona coneixedora de la realitat catalana, com a diputada va presidir la comissió Quebec Catalunya, ha visitat el país diverses vegades, també per la consulta del 9-N, acompanyada del seu difunt marit, Jacques Parizeau (mort aquest mes de juny passat), que havia estat primer ministre quebequès. De visita a Catalunya, ha participat en els actes de la Via Lliure aquest 11 de setembre.

Catalunya serà independent abans que el Quebec?
Hi ha moltes probabilitats perquè sigui així. Els pronòstics són molt bons. Mirarem molt atentament des del Quebec el que està passant a Catalunya, de la mateixa manera que molts quebequesos van anar a Escòcia quan es va fer el referèndum.
Quines diferències veu entre el que passa aquí i la situació al Quebec?
La principal és que aquí us enfronteu a una mena de mur, per part de Madrid, que refusa fins i tot el dret de plantejar-se la pregunta. És molt greu. No s'entén que no es pugui ni fer la pregunta.
La resposta de l'Estat canadenc no era tan contundent?
També vam tenir molta oposició, ferotge. Però ningú va pensar, ni dir, que no teníem ni el dret de fer un referèndum per decidir el nostre futur. Això és el que ens impacta més als quebequesos.
Els arguments del no són els mateixos?
Sempre són els mateixos. La qüestió de les pensions dels jubilats és un vell argument. Crec que avui la gent ja no creu tot això, però sempre hi ha aquesta voluntat de fer por a la gent, de dir-los “no sereu capaços d'anar sols”. Però Catalunya és una nació extraordinària que s'ha aixecat d'una dictadura, que és forta; en l'àmbit cultural és un model, també en l'àmbit econòmic. Crec molt en la capacitat de Catalunya.
El Quebec és un referent, però allà es van fer dos referèndums i va guanyar el no.
El primer, el 1980, només era per demanar poder negociar amb el govern central. La mundialització no era una realitat com ho és avui, hi havia moltes barreres duaneres; van fer molta por a la gent dient “ara aixecaran barreres, no podreu exportar, quedareu ofegats, etc.”
També ho diuen aquí.
Però ara és impossible que passi, la mundialització és una realitat i sou a Europa. El segon referèndum, el 1995, l'havíem de guanyar; vam perdre per 50.000 vots, d'uns cinc milions de votants. I vam saber després que s'havien fet moltes irregularitats. Va votar gent que no tenia dret a vot, es van superar tots els límits de despeses...
Tot i perdre, el Quebec va aconseguir avenços econòmics. Això ha desactivat l'independentisme quebequès?
No, no. La voluntat d'un poble de prendre les seves pròpies decisions no es pot apagar mai. Va ser una gran decepció, han estat 20 anys de decepció, però ara torna, hi ha una revifada, i confio molt en les noves generacions. Perquè voler la independència no és aïllar-se, és només voler prendre les seves pròpies decisions, en un conjunt d'intercanvis, en un món universal.
El que passi aquí influirà al Quebec?
Influirà en tots els pobles, les nacions que volen el seu propi país. L'autodeterminació és un dret. Han nascut molts països arreu del món en els últims 50 anys, i encara en queden uns quants per fer.
De la mobilització a Catalunya, què la sorprèn més?
Al Quebec no vam veure mai un milió o més de persones al carrer. Això és el que ens fascina; que la gent no es queda asseguda a casa, sinó que surt al carrer per dir “volem un país”. És un exemple. També la mobilització dels ajuntaments –amb l'AMI– que no vam tenir al Quebec. I trobo extraordinari que hi hagi una coalició que reagrupa molta gent en aquestes eleccions. Crec que és una fórmula guanyadora i és el que s'observarà més des de l'exterior. Tinc una gran admiració pel que passa aquí i espero amb molta expectació els resultats de les vostres eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona