Política

Científics de fama mundial, per l'estat propi

Tretze investigadors i metges de reconegut prestigi impulsen un manifest de suport a Junts pel Sí

Creuen que “és la millor opció” per al creixement de la recerca

Enmig d'un tram final de campanya marcat per la insistent ofensiva de l'Estat i els partits unionistes per desprestigiar el procés sobiranista i exagerar els riscos d'una eventual independència, tretze investigadors i metges de reconegut prestigi mundial han signat un manifest a favor de l'estat propi i, singularment, de la candidatura Junts pel Sí, que consideren “la millor opció per poder mantenir la bona feina i el consens treballat durant anys”. Els impulsors del document, obert ara a tots els membres de la comunitat científica que s'hi vulguin adherir, són figures de fama mundial d'àmbits tan diversos com la medicina, l'economia o les matemàtiques –vegeu el gràfic.

En el manifest fet públic ahir, constaten el nivell de la recerca a Catalunya, que situen “al nivell de les principals potències europees”, i que es tradueix en el gran nombre d'ajuts i projectes atorgats pel Consell Europeu de Recerca o els programes marc europeu. Un èxit que els signants del manifest atribueixen al compromís que Catalunya ha mostrat en els darrers anys per la investigació, “amb polítiques de llarga durada que s'han pogut consolidar amb un Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació signat l'any 2008”.

Crítica a l'Estat

En contraposició, critiquen l'actitud mostrada pels successius governs de l'Estat. “A les exagerades reduccions del pressupost cal sumar-hi la incapacitat de regular de manera més moderna la ciència espanyola, des del CSIC fins a la governança de les universitats públiques, passant per l'antiquada organització de les instal·lacions científiques de titularitat estatal”, lamenten. També critiquen el sistema de distribució dels recursos imposat des de Madrid, que no segueix “criteris estrictament competitius” i utilitza, de vegades, “criteris polítics subjectius per decidir les prioritats”. En aquest sentit, subratllen que a la Comissió Europea el mèrit i la qualitat són les bases imprescindibles per a la concessió d'ajuts. Les maneres de fer de l'Estat, conclouen, “són avui obstacles per desplegar tot el nostre potencial com a país, i continuar un creixement en quantitat i qualitat que no tenim garantit en el curt termini”. Els tretze impulsors del manifest consideren imprescindible avançar en innovació i creació de coneixements que arribin al teixit productiu i generin riquesa i llocs de treball. “Aquest sistema no podrà fer el gran salt a la generació de progrés econòmic si el nostre govern no disposa de les estructures que garanteixin poder desplegar les polítiques adients.”

El precedent, fa un any

No és el primer cop que el sobiranisme rep el suport de la comunitat científica. El 3 de novembre de l'any passat, uns 400 acadèmics i investigadors ja van signar un manifest en suport del 9-N i del procés cap a la independència.

LES FRASES DEL MANIFEST

En recerca, el nostre país se situa al nivell de les principals potències europees amb un clar lideratge al sud del nostre continent
A les exagerades reduccions del pressupost del govern espanyol cal sumar-hi la incapacitat de regular de manera més moderna la ciència
Considerem que Junts pel Sí és la millor opció per poder mantenir la bona feina i el consens treballat durant tants anys


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona