Política

L'ANC i Òmnium: “Ha mort la Catalunya autonòmica”

Les entitats veuen el procés “irreversible” amb els resultats del 27-S i confien en l'acord de Junts pel Sí i la CUP

Demanen la mediació internacional, que no descarten que imposi un referèndum

“La Catalunya autonòmica ha mort.” Ras i curt, així resumia el president d'Òmnium Cultural, Quim Torra, la valoració que les entitats sobiranistes fan dels resultats de les eleccions de diumenge, que ahir feia públics junt amb el seu homòleg de l'ANC, Jordi Sànchez, després del secretariat de dilluns. “Les opcions del sí han guanyat de manera clara i nítida, el punt d'irreversibilitat del procés ha arribat”, proclamava Torra, que demanava tant a les institucions estatals com a les internacionals que acceptin els resultats democràtics. “Tenim el mandat clar de les urnes per tancar la Catalunya autònoma”, sostenia Sànchez.

Les entitats creuen que les xifres són “inequívoques”, ja que amb un 48% de vots a favor de les llistes del sí, un 39% per a les del no i un 12% per a les “forces no identificades” –Catalunya Sí que es Pot o Unió, que no han volgut que se'ls posi en cap bloc– el mandat és “evident”. I encara més amb un 77% de participació, un fet que “el legitima plenament”, segons Sànchez, que dóna per assolits “tots els objectius plantejats”. “Tothom esperava que a partir del 75% el procés s'encallaria, i fins i tot així la victòria és inapel·lable”, es felicitava. “Mai més podran utilitzar la majoria silenciosa en contra del mandat de les urnes”, rematava.

Confiança en els partits

Tant Torra com Sànchez van mostrar la seva plena confiança que Junts pel Sí i la CUP sabran gestionar els resultats i actuaran de manera “ràpida i eficaç” per complir el mandat “pensant en el conjunt de la ciutadania”. Per això relativitzaven el fet que l'esquerra alternativa hagi reiterat que no donarà el seu suport a reinvestir Artur Mas. Les entitats, que no entren a valorar qui ha de ser el president, lamenten que hagi tornat “un cert neguit”, però mostraven la seva “tranquil·litat absoluta” que es trobarà el punt d'encaix. “Falten molts dies, i demanem la màxima discreció”, sostenia el president de l'ANC, que recordava que continuaran amatents perquè el procés no s'encalli, si bé no participaran en les negociacions.

Torra, mentrestant, feia una crida explícita a les forces que busquen una “ruptura democràtica”, en al·lusió a Catalunya Sí que es Pot, perquè se sumin al procés, i recordava que “sense independència no hi ha procés constituent”. “Tenen més motius que mai per començar a treballar junts pel procés constituent, i anar ampliant la xarxa”, asseverava.

Mediació i referèndum

El president d'Òmnium posava èmfasi també en un altre punt clau: aquest ja no és un problema intern de l'Estat. “Necessitem la mediació internacional, esperem molt d'ells”, recordava. “Estàvem convençuts que quan les urnes parlessin de manera clara la comunitat internacional hauria d'intervenir, i de fet ja ha començat a donar senyals de vida tímids”, indicava Sànchez en al·lusió a la crida a la negociació que ha fet la presidenta de l'Assemblea del Consell d'Europa, la luxemburguesa Anne Brasseur, o l'oferiment de diputats suïssos per fer de mediadors.

En aquest sentit, i malgrat que les entitats creuen que la majoria parlamentària legitima l'inici del procés, admeten que “el que passi en les pròximes setmanes i mesos farà ajustar el curs dels esdeveniments. Torra, així, indicava com a “escenari possible” que la comunitat internacional “forcés” la convocatòria d'un referèndum per evitar el conflicte entre Catalunya i l'Estat. I no li fa cap por, ja que creu que els votants o una part prou gran de forces ara indefinides acabarien de decantar la balança: “Creiem que estem en condicions de guanyar-lo, hi ha una majoria claríssima perquè els números surtin.”

Els resultats de diumenge legitimen plenament el mandat, amb un 77% de participació
Jordi Sànchez
president de l'anc
Hem arribat al punt d'irreversibilitat del procés; hem deixat enrere la Catalunya autonòmica
Quan parlem de mediació pot ser que forcin un referèndum per evitar el conflicte; esperem molt d'ells
Quim Torra
president d'òmnium cultural

Continuaran mobilitzats, començant pel suport a Mas

La compareixença de l'ANC i Òmnium va tenir lloc poc després que es fes pública la imputació de Mas pel procés participatiu del 9-N, i ja anunciaven que hi reaccionaran. “És un tema important i no el podem acceptar com un tema aïllat; el 9-N és de tots i hi donarem una resposta adient”, assenyalava Sànchez, que hores més tard indicava possibles mobilitzacions el mateix 15 d'octubre, data en què han citat el president a declarar. Per ell, “no deixa de tenir un valor simbòlic” que coincideixi amb l'aniversari de “l'assassinat” de Lluís Companys, “pel qual encara esperem que l'Estat demani el perdó oportú”. “Reivindiquem el 9-N com un capital nostre i ens en fem coresponsables”, cloïa.

El president d'Òmnium, que lloava Mas com “l'artífex” del procés, donava “suport absolut” als imputats i apostava per fer-los arribar “l'escalf” de la societat. Torra denunciava el “joc brut” de l'Estat en campanya, el seu discurs de la por i l'amenaça, el paper de la Junta Electoral Central o la “vergonya democràtica” del vot exterior.

Sànchez ja avançava que l'ANC mantindrà el “compromís clar de la mobilització fins a assolir els objectius”, d'acord amb les “formes més adients en cada moment”. “Hi haurà escenaris en què caldrà respondre a les accions de l'Estat, donar suport a les institucions catalanes o pressionar perquè no es desviïn dels objectius”, recordava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona