Política

JxSí i la CUP negocien una declaració que iniciï el procés cap a la independència

El text és una de les condicions que havien posat els de Baños i es podria aprovar al novembre

L'acord al Parlament es podria assolir abans de la investidura

Junts pel Sí i la CUP negocien ja el text de la declaració inicial del nou Parlament plantejada com l'inici del procés de “desconnexió” de Catalunya d'Espanya i en què es marca l'objectiu de constituir “un nou estat en forma de república”, text que podria ser aprovat abans de la investidura del president. El text de la declaració que negocien els dos grups independentistes, i sobre el qual ja hi ha un preacord, encara no és definitiu, segons han indicat a l'agència Efe fonts dels respectius partits, però és el que està sent valorat i debatut aquests dies. La declaració d'inici del procés estava prevista per Junts pel Sí i la CUP des d'abans de la campanya electoral, i figura com a primer pas en el full de ruta que CDC, ERC i les principals entitats sobiranistes van acordar impulsar després del procés participatiu del 9-N.

En el text de la declaració, que avançava l'Ara i que podria ser debatut i votat en un ple del Parlament convocat durant la primera o segona setmana de novembre –es podria fer fins i tot abans de la investidura del president–, s'exposa la voluntat d'avançar en un procés que ha de conduir a la progressiva “desconnexió” de Catalunya d'Espanya, i la creació d'un “estat català independent en forma de república”. La declaració definirà també la voluntat d'impulsar “un procés constituent” amb la redacció d'una “constitució catalana” que posteriorment seria, eventualment, sotmesa a referèndum perquè els ciutadans de Catalunya s'hi pronunciessin.

Aquesta negociació ja va tenir ahir la primera reacció del govern espanyol. Va ser a través de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que després del Consell de Ministres va insistir que els dos partits no tenen legitimitat per fer una declaració d'independència perquè van aconseguir un percentatge de vots, el 27-S, que suma “escassament el 47%”. Va recordar que, per exemple, per canviar l'Estatut calen dos terços del Parlament i que les forces sobiranistes no arriben ni a la meitat. “Aquesta llista no va obtenir la majoria absoluta que buscaven en aquestes eleccions i que alguns dels seus integrants, especialment Artur Mas, van voler vendre com a plebiscitàries. Allò no ho permetia la llei i es va donar la circumstància que tampoc ho van avalar els catalanes amb els seus vots“, va dir.

Junts pel Sí i la CUP, a l'esquerra de l'hemicicle

Els 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP s'asseuran finalment a la part esquerra de l'hemicicle i no ocuparan les primeres fileres a banda i banda de la cambra com s'havia plantejat inicialment. Almenys aquesta és la distribució acordada per a la sessió constitutiva de la cambra que es farà dilluns, i que es podrà revisar si els membres de la mesa arriben a un acord per fer-ho.

Una de les principals novetats de la ubicació serà la del futur president, que tornarà a asseure's a la banda esquerra, al mateix escó que havien ocupat Pasqual Maragall i José Montilla durant els seus mandats respectius.

Pel que fa als grups de l'oposició, Ciutadans ocuparà el lloc més destacat, just al davant del PSC i el PP. Per altra banda, la ubicació provisional situa Catalunya Sí que es Pot a l'extrem de les primeres fileres de la dreta de la cambra catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona